Az anyanyelv nemzetközi napja a Rákóczi-főiskolán

2020. február 25., 17:07 , 995. szám

„Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható” – írja Kosztolányi Dezső Ábécé a nyelvről és lélekről című írásában. Az anyanyelv méltatása és sokszínűsége kapcsán rendezett interaktív programot a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Magyar Tanszéki Csoportja.

Az egybegyűltek köszöntése után a résztvevők megtudhatták, hogy a Földön napjainkban megközelítőleg 6000 nyelvet beszélnek, ezeknek nagyjából a fele veszélyeztetett. Egy nyelv akkor kerül ilyen státuszba, amikor az azt beszélők száma százezer alá csökken. A veszélyeztetett nyelvek közül havonta kettő tűnik el végleg.

A világnap története egészen 1952-ig nyúlik vissza, amikor is Pakisztánban az urdu nyelvet nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé. Csakhogy az akkor Pakisztánhoz tartozó Bangladesben élők anyanyelve nem az urdu, hanem a bengáli volt, ezért a bengáli nyelv támogatói február 21-én nagy tüntetést szerveztek Dakkában. Ennek apropóján ünnepeljük 2000 óta ezen a napon az anyanyelv nemzetközi napját.

Az emléknap történetének ismertetése után okostelefonhoz kötött interaktív játék következett Karmacsi Zoltán főiskolai oktató vezetésével, melynek során a résztvevők ötletes feladványokat megoldva mérhették össze tudásukat. Az agytornát az első évfolyamos magyar szakos hallgatók szórakoztató előadása követte.

SD