Koronavírus: az ukrán szégyen napja

2020. február 25., 19:43 , 995. szám

A külföldet megdöbbentette mindaz, ami Novi Szanzsariban és általában Ukrajnában történt a kínai Vuhanból a koronavírus miatt kimenekített ukrán és külföldi állampolgárok érkezése kapcsán. A Poltava megyei nagyközség határában történtek, a „poltavai csata” képsorai az egész világot bejárták. A nemzetközi média tudósításaiból a strana.ua és a Jevropejszka Pravda is készített összeállítást, mintegy tükröt tartva az ország-világ előtti megszégyenülés kábulatából csak lassan eszmélő ukrán társadalom elé.

A döbbenet

„Az ukránok kövekkel dobálták a karanténba tartó evakuált honfitársaikat attól való félelmükben, hogy koronavírussal fertőződnek meg” – írta a brit The Time.

„Emberek százai tiltakoztak a Kínából visszatérő polgárok ellen az új koronavírus miatt. Egy részük vasrudakkal volt felfegyverkezve, kövek repültek. Lecsillapításukra több száz rendőrt vezényeltek ki. A helyiek blokkolták a karanténállomáshoz vezető utat” – számolt be a tapasztaltakról a német Spiegel.

A New York Times szintén azt emelte ki, hogy a rend helyreállítására sisakos rendőrök százait vezényelték ki rendőrségi furgonokkal és páncélos csapatszállító járművel.

„Az összecsapások után néhány tüntető és rendőr sebesülten hevert a földön. Legalább két busz ablakai betörtek, az evakuált emberek pedig bent ültek a függönyök mögött” – írta a lap.

Korábban úgy tűnt, az állítólag hivatalos dél-amerikai körútra készülő Volodimir Zelenszkij elnöknek jól jön, hogy Ukrajnának lehetősége nyílt a repülőgépén néhány latin-amerikai ország polgárait is kimenekíteni Vuhanból. Csakhogy Novi Szanzsari lakosainak „vendégszeretete” az ellenkezőjére fordította a remélt hatást.

„A helyiek kövekkel dobálták meg a látogatókat” – kürtölte világgá az argentin Eldia.

„Egy panamai diák a terror pillanatát élte meg Ukrajnában” – jelentette a panamai Midiario.

„A helyiek kövekkel dobálták a Kínából a koronavírus miatt evakuáltakat, köztük dominikaiakat” – számolt be a Hoy című portál.

A tiltakozók egyes kijelentései is megdöbbenést váltottak ki a határokon túl.

„Az egyik tüntető azt javasolta, hogy szállítsák a menekülteket a parlamentbe, míg a másik szerint Zelenszkij elnök fogadja be őket, ha valóban úgy gondolja, hogy nincs veszély” – írta a brit Express.

Miért?

A külföldi sajtó igyekezett magyarázatot találni az ukránok viselkedésére. Szerintük a Kínából evakuáltak érkezése elleni heves tiltakozást a hatóságok iránti bizalom hiánya válthatta ki, amit csak felerősített az ukrán egészségügy helyzete, az álhírek és a félretájékoztatás.

„A gyenge egészségügyi rendszer, a korrupció és a hatalommal szembeni bizalmatlanság széles körben elterjedtek Ukrajnában, amelynek a közelmúltban egy kanyarójárvánnyal is szembe kellett néznie, miután egyesek nem voltak hajlandók beoltatni magukat és gyermekeiket” – írta a New York Times.

A lap szerint az emberek evakuálását Vuhanból rejtélyek, pletykák és a bizonytalanság lengték körül.

„A hatóságok nem tudták hatékonyan kommunikálni az utasok megérkezése előtt, hogy azok nem jelentenek veszélyt, és titokban tartották úticéljukat” – írta a pánik egyik okáról a népszerű amerikai kiadvány.

A helyzetet tovább rontották a politikusok, akik igyekeztek tőkét kovácsolni a történtekből.

„Lviv megye volt kormányzója, Oleh Szinyutka a Facebookon hangot adott feltételezésének, mely szerint a központi kormányzat »bosszúból a hazafiságért« döntött úgy, hogy a Kínából evakuáltakat az ő régiójába irányítja” – idézte a Forbes Szinyutkát, aki jelenleg Porosenko pártjának parlamenti képviselője, s aki valóságos hisztériahullámot idézett elő nyilatkozatával Galíciában.

A tömegpszichózis gyakorlatilag egész Ukrajnát hatalmába kerítette, elsősorban a nyugati részeket. A külföldi sajtóban így a Lemberghez közeli Vinniki neve is megjelent, ahol az ottani kórház egészségügyi dolgozói boldogan énekelni kezdték az ukrán himnuszt, amikor kiderült, hogy nem náluk helyezik el a „kínaiakat”, és Ternopil nevét is megismerhette a világ, ahol eltorlaszolták az utat, és a Szűzanyához imádkoztak, hogy „hárítsa el fejük felől a bajt”.

A média az evakuáltakat ért fenyegetésekről is beszámolt.

„Egyikük, Szvitlana, elmondta a BBC ukrán szolgálatának, hogy halállal fenyegették, amiért úgy határozott, hogy visszatér Ukrajnába” – írta például a BuzzFeed.

Konspirációs elméletek szintén felmerültek az esettel kapcsolatban. Ezek szerint a tömegpszichózist külföldről válthatták ki. Egyes kiadványok félreérthetetlenül a „Kreml kezére” célozgattak az ukrán titkosszolgálatok jelentéseire való hivatkozással.

„A tiltakozások és az összecsapások a rendőrséggel azután törtek ki, hogy a repülőgép érkezésének napján egy állítólag az ukrán Egészségügyi Minisztériumból származó tömeges e-mail alapján elterjedt a hamis információ, mely szerint állítólag öt koronavírusos esetet fedeztek fel az országban” – mutat rá a már idézett BuzzFeed.

Nem sokkal az evakuáltak hazatérésével kapcsolatos szomorú (vagy inkább szánalmas?) történések után kezdett terjedni az ukrán közösségi médiában a következő tréfa. Ezek szerint, amikor Vuhanban tudomást szereztek az ukrajnai eseményekről, elhatározták, hogy megszervezik a kimenekített ukránok evakuálását vissza Kínába…

(ntk)