Helyhatósági választások: Megkezdte a felkészülést a kormánypárt

2020. február 26., 17:11 , 995. szám

Megkezdte a felkészülést a helyhatósági választásokra a Nép Szolgája – kürtölte világgá a hírt kórusban szinte az egész ukrán sajtó múlt héten.

Mégiscsak lesz választás?

A hírből a média egy része azt a számukra megnyugtató következtetést vonja le, hogy mégiscsak lesznek idén helyhatósági választások Ukrajnában. Ezek szerint a kiszivárgott hírek arra vallanak, a kormánypárt, illetve Zelenszkij és környezete bizonyosak benne, hogy őszig sikerül módosítani az Alkotmányt, majd a megfelelő törvények átírásával végrehajtani a területi és közigazgatási reformot.

A pesszimistábbak viszont azon a véleményen vannak, hogy akár bizonyosak Zelenszkijék a reformok végrehajtásában, akár nem, mindenképpen meg kell kezdeniük a felkészülést a következő megmérettetésre, ellenkező esetben könnyen pórul járhatnak. Érvelésük szerint ugyanis bármilyen meggyőző sikert arattak a „zöldek” tavaly az elnökválasztáson, majd a parlamenti választásokon, a mai napig nem rendelkeznek kiépített pártstruktúrával a régiókban, amely nélkül viszont elképzelhetetlen a sikeres szereplés a helyhatósági választásokon. Ráadásul hol van már a tavalyi hó, azaz hol vannak a megdöbbentő 2019-es népszerűségi mutatók?!

A tavalyi választások alkalmával Zelenszkijnek valamennyi megyében működött csapata-stábja, amely az elnök és jelöltjei mellett kampányolt, illetve odafigyelt a szavazatszámlálásra a választókerületekben. Ezek a csapatok azonban zömmel önkéntesekből álltak, akik elsősorban lelkesedésből szolgálták a komikusból lett elnök ügyét. Csakhogy a lelkesedés mára jelentősen alábbhagyott, a régiókban viszont nem alakultak meg a pártszervezetek, amelyek aprólékos munkával tudnák pótolni a romantikus hevületet.

Az elnöknek tekintettel kell lennie arra is, hogy a helyhatósági választásokon az emberek nem annyira pártokra, mint inkább konkrét személyekre szavaznak, akiket a legtöbbször személyesen, de legalábbis hírből ismernek. Márpedig a vidéki „káderhiány” a kezdetektől problémát jelent a kormánypártnál.

Jönnek a kurátorok

Ráadásul Kijevben szeretnék elkerülni, hogy a helyi elitek „beépüljenek” a Nép Szolgája alsóbb szintű szervezeteibe, ahogyan az a korábbi választások alkalmával gyakorta megesett Ukrajnában.

Elsőként az lb.ua portál kürtölte világgá, hogy a kormánypárt regionális kurátorokat nevez ki a megyékbe a helyhatósági választások előkészítésére. Ezek szerint valamennyi régióhoz „hozzárendelnek” egy-egy parlamenti képviselőt a kormánypárti frakcióból, akik számos kérdésért felelnek majd, kezdve a jelöltek kiválasztásával, egészen a választási eredményekig. Ezeknek a megbízottaknak kell majd tárgyalásokat folytatniuk a helyi elitekkel és a „Ze! csapat” regionális képviselőivel, hogy azután a kiválasztott jelöltek személyét jóváhagyásra az országos pártvezetés, illetve az elnök elé terjesszék. Néhány kivételtől eltekintve ugyanakkor ezek a kurátorok nem kötődnek majd közvetlenül az adott régióhoz, mert a pártnál szeretnék elkerülni a személyes kapcsolatok és a „komaság” esetleges hatását a döntéshozatalra.

Kijevben azt sem akarják, hogy ezek a kurátorok váljanak a helyi választási stábok első embereivé. A stábok élére az elnök környezetében a párt megyei választási listáinak első helyezettjeit szánják. Választási győzelem esetén ők lesznek a megyei tanácsok potenciális elnökei. A listavezetőkkel – amiként a jelentősebb városokban a párt színeiben induló polgármesterjelöltekkel is – személyesen fognak elbeszélgetni az Elnöki Hivatalban még a tavasz folyamán.

Úgy tudni, a kurátorok végleges listáját Volodimir Zelenszkij elnök maga fogja jóváhagyni. A párt állítólag nem szándékozik hivatalosan bejelenteni az ilyen „meghatalmazottak” kinevezését, és nem fogja közzétenni a teljes listájukat sem, ennek ellenére a médiában egyre-másra jelennek meg az efféle „kiszivárogtatott” névsorok. A jól értesült portálok közé tartozó Ukrajinszka Pravda szerint Kárpátalját Jurij Arisztov képviselő kurírozná. A tavaly júliusi parlamenti választások előtt Arisztov üzletember volt, több cége is a tenger gyümölcsei és a prémium osztályú fagyasztott hal importjára szakosodott. Hogy esetében az előéletnek lesz-e valamilyen hatása a választásokra, az egyelőre megjósolhatatlan.

Új média születik

A választási előkészületek jegyében hozza létre a Nép Szolgája a Szluga-tv című YouTube-csatornát, amelynek egyik feladata a párt parlamenti képviselőinek és regionális jelöltjeinek népszerűsítése lenne.

A párt törvényhozási képviselői az elmúlt hónapokban elsősorban a botrányaikról váltak ismertté, s csak azután a törvényalkotói munkásságukról, így nem csoda, ha a Nép Szolgája más oldalukról is szeretné bemutatni őket. Azokra a listáról parlamentbe jutott hon­atyákra is ráfér a népszerűsítés, akik eddig elkerülték ugyan a botrányokat, de akikről az ukrán polgárok a mai napig nem tudják, mi a csudát keresnek a Radában. Valószínűsíthető, hogy amint közeleg majd az ősz és ezzel együtt a helyhatósági választások időpontja, egyre több olyan anyag jelenik majd meg a csatornán, amelyekből azt is megtudhatjuk, miként dolgoznak a nemzet javáért éjt nappallá téve a párt helyi jelöltjei.

Közismert Zelenszkij és szűkebb környezetének idegenkedése a televíziótól és az írott sajtótól, így bizonyos fokig megjósolható volt, hogy – akárcsak a két tavalyi választás alkalmával – ezúttal is a közösségi médiát választják propagandájuk fő eszközéül. Csakhogy, mutatnak rá elemzők, a „Ze! csapat” már nem ellenzéki erő, mint egy évvel ezelőtt, arra pedig még nem volt példa az ukrán politikatörténetben, hogy kormánypártok kizárólag a világháló segítségével nyerjenek választásokat.

Mit hozhat az október Zelenszkijnek?

Annyi máris bizonyos, hogy Volodimir Zelenszkij számára komoly erőpróbát jelentenek majd a helyhatósági választások. Egyfelől bizonyítania kell, hogy továbbra is uralja a politikai játszóteret, azaz egyik ellenzéki párt sem jelent számára igazi konkurenciát. Másfelől meg kell mutatnia, hogy nem szorul rá a regionális elitekre a megyék és a nagyvárosok kormányzásában. Ez különösen azért fontos, mert a régi politikai elitek leváltásának jelszavával választották elnökké.

Mindezt azonban rendkívül nehéz megtenni úgy, hogy a régiókban ismert és elismert jelölteket kell felmutatni. A Zelenszkij-varázs ugyancsak megkopott az elmúlt hónapokban, így bizonyosan nem elég majd annyit mondani kampány gyanánt – mint a tavaly nyári választások idején nemegyszer –, hogy ő itt annak a jópofa komikus-elnöknek az embere.

A kárpátaljai tapasztalat egyelőre azt mutatja, hogy a kormánynak nem sikerül teljesen kiiktatnia a helyi eliteket. Sőt, kérdéses, hogy valóban ez-e a szándék? Gondoljunk például a mezőkaszonyi településtársulásban tavaly decemberben tartott választásra, ahol a szóbeszéd szerint a győztes jelölt a régió legnagyobb munkaadójának és a kormánypártnak a támogatását egyaránt élvezte. Vannak az­után, akik szerint Kárpátalja előző kormányzójának azért kellett alig néhány hónap után távoznia hivatalából, s utódjának kinevezése is azért késik immár több hete, mivel nincs megegyezés a helyi elitek és a kormánypárt között.

A jelenlegi helyzet szerint a helyhatósági választásokra 2020. október 25-én kerül sor.

(zzz)