Potápi: Újra megéri magyarnak lenni a Vajdaságban

2020. február 26., 10:14 , 995. szám

A vajdasági gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően újra megéri magyarnak lenni és gazdálkodni a Vajdaságban, hiszen lehetőség van kihasználni a szerb és az uniós lehetőségeket, de a magyar kormány pályázati lehetőségeit is – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár múlt szerdán Palicson.

A vajdasági városban adták át a vajdasági gazdaságfejlesztési program mentorprogramjának díjait. Az államtitkár sikeresnek nevezte a mentorprogram egy évét. Mint mondta: nem véletlenül esett a választás a Vajdaságra, hogy ott kezdődjön meg a mentorprogram, hiszen több nemzetpolitikai kezdeményezés is ebből a térségből indult korábban, végül pedig össznemzeti szintre emelkedett. Potápi Árpád János példaként a kettős állampolgárság megadását, valamint a gazdaságfejlesztési program elindítását említette.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte: a vajdasági magyar és a magyarországi politika feladata az, hogy az itt élők identitásának megőrzését és szülőföldön történő boldogulását segítse. Mint mondta: a nemzetpolitika hangsúlyai változnak, korábban az identitásmegőrzés volt a cél, most viszont már az egzisztenciális kérdések kerültek előtérbe. Az a cél, hogy olyan eszközrendszer legyen a kezünkben, amivel segíteni tudjuk az embereket – tette hozzá.

A mentorprogramot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága indította a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesületével, a Design Terminallal, valamint a magyar kormány gazdaságfejlesztési programját lebonyolító Prosperitati Alapítvánnyal együttműködve. A program célja a vajdasági vállalkozói mentorhálózat kialakítása volt. A mentorprogramban egyrészt olyan nagyvállalkozók vettek részt, akik sikerrel pályáztak a gazdaságfejlesztési program támogatásaira, másrészt pedig olyan kezdő és fejlődő vállalkozók, akik a gazdaságfejlesztési program kedvezményezettjei vagy a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesületének tagjai voltak. Az volt a cél, hogy a már tapasztalt és sikeres vállalkozók megosszák tudásukat a fiatalokkal, és ezzel segítsék fejlődésüket. A mentorok és a mentoráltak szakmai képzéseken vettek részt, hogy együttműködésük a lehető leggyümölcsözőbb legyen.

(MTI/Kárpátalja)