Kornyijenko: A helyi prefektusok csak felügyelnének?

2020. február 27., 08:48

Olekszandr Kornyijenko, a Nép Szolgája frakcióvezetőjének első helyettese kifejtette a prefektusok szerepét a decentralizációs törvényjavaslat alapján. Szerinte a prefektusok nem fogják befolyásolni a helyi önkormányzatok döntéshozatalát, azonban megkaphatják a jogot, hogy elsőbbséget élvezzenek a tájékozódás terén, ami a helyi önkormányzatok döntéseit illeti – írja a zn.ua.

„A prefektus csak egy a javasolt modellek közül. A legfontosabb itt megtalálni azt az egyedi receptet, amely szerint Ukrajnában működni fog. Érthető, hogy nálunk nagyon mélyen gyökerező hagyományai vannak a néphatalomnak, a demokráciának és az emberek szabadok. Minden felügyeletet negatívumnak tekintünk, és az embereknek az a véleménye, hogy »tessék, szemmel fognak tartani bennünket«” – fejtette ki a politikus az UNN-nek nyilatkozva.

Kornyijenko megjegyezte, hogy a felügyelet levelezés, tanácsadás, a prefektus valamiféle „nem bírósági természetű intervenciója” formájában valósulhatna meg.

„Nem válthatja fel az igazságszolgáltatást, de hozzátehet valamilyen együttműködést az állam részéről az önkormányzattal és a társadalommal. Hiszen az egyik elképzelésünk az, hogy lehetőséget adjunk a prefektusnak elsőként hozzájutni a helyi tanácsok és polgármesterek határozataihoz a további kommunikáció érdekében. Nem állít meg semmit, nem befolyásol. Rendelkezik ezzel az információval, megosztja a társadalommal. Aztán a társadalom eldönti, hogy elfogadható-e ez” – közölte Kornyijenko.

Emlékeztetett, hogy minden polgárnak lehetősége lesz beperelni a helyi önkormányzatot.

Korábban általánosan elterjedt vélemény volt, hogy a prefektusok fő feladata a helyi önkormányzatok tevékenységének törvényességi felügyelete lenne.

(zn.ua/Kárpátalja)