Ukránok a Donyec-medencei háborúról

2020. február 28., 15:55

Ukrajna lakosságának jelentős része, mégpedig a polgárok 44%-a úgy véli, hogy az ország keleti részén Oroszország és Ukrajna között folyik a háború – derül ki a Razumkov Központ felméréséből, amelyet a zn.ua ismertet.

„A válaszadók 44%-a a Donyec-medencei helyzetet értékelve úgy gondolja, hogy Ukrajna keleti részén Ukrajna és Oroszország között folyik a háború; további 19% szerint Oroszország által támogatott szeparatista lázadás zajlik a térségben; 14% osztja azt a véleményt, mely szerint a Donyec-medencében polgárháború folyik az ukrán- és oroszországpárti polgárok között; 10%-nak az a véleménye, hogy Oroszország és az USA közötti háborúról van szó; míg 6% szerint Ukrajna keleti részén a donyecki és a luhanszki népköztársaságok függetlenségéért harcolnak” – derül ki a közleményből.

A felmérést a Razumkov Központ szociológiai szolgálata végezte 2020. február 13–17. között. Összesen 2018, 18 évesnél idősebb személy véleményét tudakolták meg az ország valamennyi régiójából, kivéve a Krímet, valamint Luhanszk és Donyeck megyék megszállt területeit. A minta Ukrajna felnőtt lakosságát képezte le a főbb társadalmi és demográfiai mutatók szerint.

(zn.ua/Kárpátalja)