A bírósági határozatban ejtett hiba kijavításáról

2020. március 1., 09:56 , 995. szám

„Megnyertem a pert a bíróságon, amikor azonban kézhez kaptam a bíróság határozatát, kiderült, hogy tévesen írták le az alperes nevét. Így nem tudtam elindítani a végrehajtást, ezért visszavittem a határozatot a bíróságra és kérvényeztem, hogy javítsák ki a hibát. A bírósági hivatalban hetekig etettek azzal, hogy még nem érkeztek elkészíteni az új dokumentumot. Végül bevallották, hogy elvesztették a határozatot. Mit lehet ilyenkor tenni?”

– A Polgári perrendtartási törvénykönyv alapján a bíróság saját kezdeményezésére vagy az ügyben részt vevő személyek kérésére kijavíthatja a bírósági határozatban vétett elírásokat vagy számtani hibákat. A bírósági határozat elírásainak vagy számtani hibáinak helyesbítésére irányuló kérelmet az annak kézhezvételétől számított tíz napon belül kell megvizsgálni. A javításról a bíróság dönt. Vagyis az ön javítás iránti kérelmét tíz napon belül el kellett volna intézni.

Javaslom, hogy írjon kérvényt a bíróság elnökének címezve, amelyben kifejti, hogy az ügyében illetékes bíró megsértette a javítás iránti kérelem kivizsgálási határidejét. Emellett panaszt nyújthat be az Ukrán Bírák Legfelsőbb Képesítési Bizottságához.

hk