Sztárban sztár leszek! válogatás Kárpátalján

2020. március 2., 13:40 , 996. szám

Idén második alkalommal rendezik meg a TV2 Sztárban sztár leszek! zenés tehetségkutatóját, melyben civilek, amatőr színészek és énekesek próbálják ismert előadókká átalakulva előadni azok dalait. A TV2 2019 novemberében jelentette be, hogy 2020 őszén elindul a műsor második évada. Ugyanekkor jelent meg az első felhívás a jelentkezésre a csatorna weboldalán. A projekt a második évadához nem csupán Magyarország területéről várja a tehetségeket. A kárpátaljai meghallgatásra Ungváron, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházában február 29-én, szombaton délután várták a jelentkezőket.

– A KMKSZ mindig örömmel áll azok mögé a kezdeményezések mögé, amelyek arra hivatottak, hogy a népzenét és a néptáncot népszerűsítsék, de emellett kultúránknak ugyanúgy szerves része a könnyűzene is – jegyezte meg Molnár László, a szervezet kulturális titkára. Elmondta, nagyon örültek, amikor a TV2-től érkezett egy megkeresés, hogy szeretnének itt, Kárpátalján is meghallgatást tartani a Sztárban sztár leszek! műsorhoz. – Először helyszínt kerestek. Felajánlottuk a KMKSZ központi székházát, amelynek a nagyterme alkalmas egy ilyen meghallgatás lebonyolítására. Először forgat nálunk a TV2 ezzel a műsorral, de több ízben járt már itt más televíziós csatorna, például az RTL Klub az X-faktor című műsorával. Mi mindig igyekeztünk lehetőséget adni, bízva abban, hogy találnak itt, Kárpátalján tehetséges gyereket vagy fiatalt, akinek a későbbiekben a képernyő előtt ülve szurkolhatunk, és aki a nagyközönség előtt is megmutathatja, hogy a kárpátaljaiak szintén szerves részei a kulturális életnek – zárta gondolatait Molnár László.

Közben a teremben zajlottak az előkészületek, a nézőtéren pedig nagy volt az izgalom. A jelentkezők és kísérőik kitöltötték az adatlapot, s gondolatban újra elpróbálták a választott dalt. Majd élesre fordult a dolog. Elérkezett az idő, amikor azok, akik úgy érezték, van bennük tehetség, képesek mások bőrébe bújva bebizonyítani, hogy ők a legjobb utánzók, színpadra léptek, és megmutatták, mit tudnak. A Munkácsról, Csapról és Ungvárról érkezett különböző korú jelentkezők egymásnak adták a különleges lehetőséget rejtő mikrofont.

Kovács Vladiszlava Munkácsról érkezett. A II. Rákóczi Ferenc középiskola 9. osztályos tanulója egy spanyol népdalt és egy olasz rock and roll számot (Tintarella Di Luna) adott elő. 6 éves korától foglalkozik zenével, zongorázik, koncerteken énekel, versenyeken vesz részt, melyeken több alkalommal ért el helyezést. Kedveli a spanyol kultúrát, és a nyelvet is tanulja. Úgy érzi, a népdalokban az egész nép kultúrája, a nemzet hangja benne van. Azért jelentkezett a meghallgatásra, hogy kipróbálhassa magát. A továbbiakban is zenével szeretne foglalkozni.

A 15 éves Csontos Karina Amy Winehouse Back to Black című dalát választotta. Mint mondotta, nagyon tetszik neki a hangja és a stílusa. Egyik kedvence ez a szám, mert közel áll hozzá. „Ebben a zenében kiadhatom önmagam. Nagyon tetszik Amy hangja, ezért szeretnék rá hasonlítani, másrészt viszont nem, mert az Isten megadta neki az életet, és ő elpazarolta azt” – mondta Karina. Megtudhattuk, hogy a családja biztatására jelentkezett, akik mindig mellette állnak. Egyébként a csapi lány kiskora óta énekel, de csak két hónapja foglalkozik vele  komolyan énektanár, s a továbbiakban is ezen az úton szeretne maradni.

A megmérettetésre nemcsak magyarok jelentkeztek. Balogh Chino Ungvárról érkezett. A válogatásról barátja mesélt neki, ez felkeltette az érdeklődését, így eljött a válogatásra. A 20 éves fiatal tört magyarsággal igyekezett megértetni magát az anyaországi lebonyolítókkal. Előadásában a Believe című dal csendült fel, a 2008-as Eurovíziós Dalfesztivál győztes dala, melyet az orosz Gyi­ma Bilan angol nyelven énekelt, valamint a Maroon 5 együttes Sugar című dalát adta elő. Nagyon szívesen utánoz énekeseket, különösen ezeket a művészeket. Közel 10 éve szerepel színpadon, éttermekben, lakodalmakon lép fel, zene nélkül nem tudja elképzelni az életét.

A versenyzők közül néhányan a megformálandó előadó hangját imitálva énekeltek, megpróbálták utánozni a sztárok mozgását, tánclépéseit és gesztusait. Sőt, olyan is akadt, aki a sminkjét és a frizuráját is úgy alakította, hogy külsőleg is megtévesztésig hasonlítson az eredeti sztárra. A válogatás egyik érdekessége, hogy olyan tehetséget is meghallgattak, aki nem tervezett indulni, csak az egyik ismerősét kísérte el, akivel foglalkozni szokott, jómaga viszont nem rendelkezik zenei végzettséggel.

Ifj. Kandra Horváth József neve kárpátaljai közegben ismerősen cseng. 42 éves, Ungváron él, zenészcsaládból származik, és a vérében van a zene. Éttermekben, rendezvényeken lép fel, most pedig barátai unszolására vállalta a megmérettetést.

A casting után következik az izgalommal teli várakozás időszaka. A meghallgatáson készült felvételeket Magyarországon kielemzi a szakértőkből álló zsűri, s legkésőbb április elejéig értesítik a résztvevőket az eredményről. Azaz eldől, hogy bejutottak-e az előválogatóba, és lehetőségük nyílik-e bekerülni a Sztárban sztár leszek! műsorba, ahol a zsűritagok mesterként is funkcionálnak, saját csapatot állítanak össze az indulókból, és minden segítséget megadnak a további zenei fejlődésükhöz.     

Rehó Viktória