A válóper benyújtásáról

2020. március 2., 12:05 , 995. szám

„A férjem nem sokkal gyermekünk születése után elhagyott és semmivel nem segít bennünket. Azóta csak ritkán jár haza, akkor viszont előfordul, hogy kezet emel rám. Legutóbb, amikor itthon járt, elvette a telefonomat, amit még tőle kaptam ajándékba. Kihívtam a rendőrséget, feljelentettem, de nem történt semmi. Elhatároztam, hogy elválok és megfosztom őt a szülői jogaitól. Kérem, magyarázza el, mit kell tennem ehhez, mivel kezdjem?”

– Ilyenkor be kell nyújtania a válókeresetet a bíróságon, továbbá célszerű mindjárt kezdeményezni a közös házastársi tulajdon megosztását és a gyermektartásdíj megítélését.

Felhívnám azonban a figyelmét, hogy az ukrajnai jogszabályok értelmében nem lehet válókeresetet benyújtani a feleség terhessége alatt, illetve egy évig a gyermek születése után. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor a házastársak egyike bűncselekménynek minősülő törvénysértést követett el a párjával vagy a gyermekkel szemben. Ekkor a házasság haladéktalanul felbontható. A házastársak a gyermek születése utáni egy éven belül is kezdeményezhetik a házasság felbontását abban az esetben is, ha egy másik személy elismeri az apaságot, avagy a bíróság határozata nyomán a férj apaságára vonatkozó információit törlik a gyermek anyakönyvi bejegyzéséből.

Addig is, amíg letelik az egy év, javasolnám, hogy keresse fel a rendőrséget és a gyámhatóságot, hogy dokumentálják a tényeket, melyek bizonyítják, hogy a férje törvénysértően járt el önnel szemben, illetve nem teljesítette szülői kötelezettségeit. Ezekre a bizonyítékokra feltétlenül szüksége lesz, ha valóban meg akarja fosztatni az apát szülői jogaitól.

hk