Szakértő: A kormányváltás gyengítheti a hrivnyát

2020. március 5., 12:37

Az ukrajnai kormányváltás miatt, melyre a globális koronavírus-járvány és a világpiac görcsös reakciói közepette került sor, a dollár árfolyama 27 hrivnyára emelkedhet – jelentette ki Makszim Parhomenko, az Alpari elemzője az RBK-Ukrajinának nyilatkozva.

Az elemző szerint előfordulhat, hogy felmondják a szolgálatot azoknak a befektetőknek az idegei, akik már több mint 5 milliárd dollárt fektettek be ukrajnai államkötvényekbe, ami az ukrán papírok eladásához és a hrivnya árfolyamának eséséhez vezethet.

Parhomenko emlékeztetett, az elmúlt héten folyamatosan csökkentek a globális piacok a koronavírus terjedése miatt.

„Erre reagálva, a negatív folyamatok enyhítése érdekében, az Egyesült Államok sürgősen csökkenti a kamatot, a 2008-as esztendőhöz hasonlóan. A valóságban, amennyiben a negatív hatások fokozódnak, a 13 évvel ezelőtti válság kezdetéhez hasonló dinamikát produkálhatunk” – tette hozzá.

Az elemző hangsúlyozta, hogy Ukrajnában ebben a helyzetben csökken az államkötvények vásárlása, és a hrivnya mérsékelten esik.

„Ebben a rendkívül fontos pillanatban, mintha nem fognák fel a következményeket, a Rada felmentette a miniszteri kabinetet. A legrosszabb dolog a jelenlegi helyzetben megbénítani a kormány munkáját, miközben a világ a járvány küszöbén áll” – mutatott rá Makszim Parhomenko.

(rbc.ua/Kárpátalja)