A főiskolán őrzött okmányok kiadásáról

2020. március 7., 11:37 , 996. szám

„Főiskolai hallgató vagyok. Szükségem volna egy rövid időre az érettségi bizonyítványomra, de a tanulmányi osztályon nem akarják kiadni, mondván a dokumentumaimnak a tanulmányaim végéig náluk kell maradniuk. Igaz ez? Mit tehetek?”

– Sajnos, Ukrajna törvényei nem rendelkeznek erről a kérdésről. Sem Az oktatásról, sem A felsőoktatásról szóló törvény nem írja elő, kiadhatók-e a diák okmányai a képzés ideje alatt.

Ezzel szemben a jogszabályok rögzítik, hogy az érettségi bizonyítványt és a felvételhez szükséges egyéb dokumentumokat a hallgató dossziéjában kell őrizni a képzés befejezéséig.

Elképzelhető, hogy a dokumentumok kiadásának rendjéről az oktatási intézmény belső szabályzata rendelkezik, aminek nem árt utánanézni.

A kérdést általában sikerül „békés úton” rendezni. Például kérvényezze írásban az érettségi bizonyítványa kiadását néhány napra átvételi elismervény ellenében. Ez idő alatt elkészíttetheti az okirat másolatát, amelyet közjegyző által hitelesíttethet. Ezután a bizonyítvány visszakerülhet a főiskolai dossziéba.

hk