„A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme” – nyílt nap a Nagyberegi Református Líceumban

2020. március 9., 17:18 , 997. szám

Az 1993-ban elindított líceum az első olyan középfokú oktatási intézmény volt Kárpátalján, amely a magas szintű oktatás mellett nélkülözhetetlennek tartotta a hitbéli nevelés fontosságát is – mindezt olyan módon, amely az Isten dicsőségét szolgálja.

A nyílt napra érkezőket Kovács András igazgató köszöntötte, kiemelve Pándy-Szekeres Dávid és felesége, Anna személyét, akik oroszlánrészt vállaltak a líceum létrehozásában, és azóta is tudásukhoz mérten támogatják azt.

A köszöntést követő áhítat alapigéjeként a Lukács evangéliuma tizenharmadik részének 6–9. versei szolgáltak. Tóth László lelkészigazgató elmondása szerint Jézus példázatainak az is a feladata, hogy gondolkodásra késztessék az embereket. „Inkább legyünk termő gyümölcsfák, mint olyanok, amelyek csak kívülről néznek ki jól, de termést nem hoznak” – húzta alá bizonyságtételében a lelkészigazgató.

A líceum 2018-ban alakult Aranykéve néptáncegyüttesének tehetséges ifjú táncosai viski és szatmári táncokat mutattak be a jelenlévők számára. „Az előre megrendezett koreográfia mellett helyet kapott az úgynevezett szabad tánc is, mely nagyban fejleszti a táncosok kreativitását” – mondta Orosz Péter tánctanár.

Kovács András ezt követően beszámolt a tanintézmény történetéről, infrastruktúrájáról, az univerzális profilizácó előnyeiről, a humán–reál szakosodás és a líceum kínálta összes lehetőségről. „Szeretnénk segíteni abban, hogy minden diák megtalálja azt, amiben a legjobb, és hogy ebben még jobbá váljanak” – mondta. Beszélt arról is, hogy itt a tanár-diák korrepetáláson kívül a felsőbb éves tanulók is segítik alsóbb évfolyamos diáktársaikat. Ezt követően beszámolt a különböző ösztöndíjakról, a művészeti képzésről, továbbá a sokszínű sport- és kirándulási lehetőségekről is, amelyek várják az ide érkezőket. Elmondása szerint büszkeséggel tölti el az, hogy a líceumban érettségizők 95%-a dönt a továbbtanulás mellett, teszik mindezt Magyarország legnívósabb egyetemein, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán és az Ungvári Nemzeti Egyetemen.

A nevelés, a hitélet fontosságáról Makó András igazgatóhelyettes és Ráczkövy Éva lelkigondozó számoltak be. Az igazgatóhelyettes hangsúlyozta az iskola célja az, hogy Pál apostolhoz hasonlóan megragadják azt, amiket eddig elértek, és fussanak tovább, hisz Pál is tudta, hogy hová és miért fut: az örök életért. „Ezért vagyunk mások, mint egy világi iskola: próbáljuk segíteni a fiatalokat, terelni őket, mert ha a szív a helyén van, akkor ott gondok nem lesznek” – húzta alá az igazgatóhelyettes. Ezt követően Ráczkövy Éva számolt be azokról az igei alkalmakról, amelyeken részt vehetnek a diákok, valamint elmondta azt is, hogy a nevelők mindig ott vannak, ha a fiataloknak szükségük van rájuk, legyen az akár az éjszaka közepén is.

Ezt követően a líceum diákjai szolgáltak énekekkel, pantomimmal és egy verssel – a közönség nagy örömére.

Az intézmény önszervező tevékenységéről és a diákélet-segítéssel kapcsolatos dolgokról Orbán László diákélet- és iskolasegítő pedagógus, valamint a Diákpresbitérium elnöke és alelnöke számolt be, melyet a tanári kar jelenlévő tagjainak bemutatkozása követett.

Tekintettel arra, hogy vannak olyan diákok, akik a felvételi vizsgán megkövetelt tantárgyak mellett más területeken erősebbek, vagy olyan egyéb képességekkel rendelkeznek, amelyek meghatározó jelleggel bírnak egy jövőbeni líceumos diáknál, az intézmény vezetősége úgy döntött, hogy 2020-tól bevezeti az ún. többletpontokat. A tantárgyi vizsgák során a maximálisan megszerezhető pontszám mellett további pontokat szerezhetnek a diákok, ha be tudják mutatni az elmúlt 3 évben tanulmányi versenyeken elért dobogós helyezéseiket igazoló okleveleket; aktívan részt vesznek a gyülekezeti életben, amit a gyülekezet vezetője és a hitoktató a közösen készített lelkészi ajánlásban említhet meg; lehetőségükhöz mérten jelen vannak minél több előkészítő foglalkozáson; az előkészítők alatt megírandó két felmérésen jó eredményeket érnek el – számolt be az idei újításról Kovács András igazgató. „A felvételi vizsgát tenni kívánó 6–9. osztályos diákok magyar nyelvből, irodalomból és matematikából írnak vizsgadolgozatokat, míg a 10. osztályba felvételizők ezek mellett biblia­ismeretből is megmérettetnek. Az írásbeli vizsgákat követően felvételi elbeszélgetésre kerül sor, amelyre a szülőket is sok szeretettel várjuk” – számolt be az idei felvételi rendszerről az igazgató. Ezt követően még hozzátette, hogy ha lesz elegendő érdeklődő és jelentkező, akkor az idei tanévben az 5. osztályt is elindítják, és kérte, hogy az érdeklődők kövessék figyelemmel az ezzel kapcsolatos híradásaikat.

A tanintézmény életébe való belekóstolás után finom ebéd várta a nyílt napra érkezőket, amit a líceum és a kollégium épületeinek bemutatása követett Gajdos Rudolf kollégiumi igazgató vezetésével.

Az intézménnyel kapcsolatos bővebb információkért látogassanak el a https://nbrl.com.ua/ honlapra.

 Simon Dávid