Borfesztivál Beregszászban

2020. március 9., 19:55 , 997. szám

„Az élet túlságosan rövid ahhoz, hogy rossz bort fogyasszunk. A bor szikrát ad a szerelemnek, szárnyat a gondolatoknak és kandallótüzet a barátságnak” – mondta Nagy László, a Beregszászi Szent Vencel Borrend nagymestere.

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg a hagyományos Beregszászi Nemzetközi Borfesztivált március 6–8. között. A hivatalos megnyitóra március 7-én került sor. Az esemény főszervezője a Szent Vencel-borrend volt.

A rossz időjárás ellenére is sokan ellátogattak a városközpontban tartott megnyitóünnepségre, melyen jelen volt Sinkarjuk Ihor, a megyei állami közigazgatási hivatal vezetőjének helyettese, Bácskai János, a gazdasági és közbeszerzési bizottság, valamint a környezetvédelmi, városfejlesztési és innovációs bizottság tagja, Budapest IX. kerületének korábbi polgármestere, Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul, Péter Csaba, a megyei tanács képviselője, Petruska István, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal vezetője, dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Babják Zoltán, Beregszász város polgármestere, Gajdos István, a város korábbi polgármestere, valamint Bognár Gábor, a csókakői Szent Donát Borrend nagymestere.

Babják Zoltán polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a Beregvidék messze földön híres borairól, hiszen itt apáról fiúra száll a borkészítés tudománya. És nem véletlen, hogy rengeteg nemzetközi díjat nyernek a helyi termelők finom, zamatos borai. „A hasonló fesztiválok továbbviszik, tökéletesítik ezt a hagyományt. Nem mellékesen turisták ezreit csábítja vidékünkre a boroknak, a termálvizeknek, a konyhaművészet remekeinek és a hagyományoknak ez az összefonódása” – mondta a polgármester, majd jó hangulatot és remek szórakozást kívánt mindenkinek.

Ezt követően Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul tartotta meg ünnepi beszédét, melyben hangsúlyozta a Szent Vencel-borrend munkájának fontosságát, hagyományteremtő és hagyományőrző tevékenységük jelentőségét a vidékünk számára. Elmondta, hogy a magyar kormány a továbbiakban is kész támogatást nyújtani ahhoz, hogy a borászat a beregi vidékeken ismét visszanyerje régi rangját. Ezután minden résztvevőnek kellemes időtöltést, jó szórakozást és testi-lelki feltöltődést kívánt a főkonzul úr.

A köszöntőbeszédek után a Szent Vencel Borrend három új borlovagot avatott fel ünnepélyes keretek között: Barkaszi Ferencet, Kész Elemért, valamint Huszár Pétert, aki a legfiatalabb tagja lett a borlovagrendnek. Tiszteletbeli borlovaggá ütötték Ljasko Mihályt, Beregszász alpolgármesterét.

A megnyitóünnepség végén Barkaszi Ferenc, az idei borok minősítéséért felelős zsűri elnöke ismertette a nyertes borokat. Végeredményként nyolcvankét mintából több mint ötven díjazott bor volt, húsz arany-, tizenhét ezüst- és húsz bronz­érem került ünnepélyes átadásra.

A háromnapos rendezvényen az érdeklődők megkóstolhatták a vidék legjobb borait, valamint válogathattak számos gasztronómiai ínyencség közül is.

K. K.