Tisztújító közgyűlés Munkácson

2020. március 9., 14:27

Rendhagyó módon a munkácsi Nemzetiségek Központjában tartotta soros tisztújító közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Munkácsi Alapszervezete március 7-én. A patinás épületbe érkező KMKSZ-tagokat süteménnyel és kávéval fogadták, s közben kivetítőn megtekinthették az elmúlt év eseményeit. A gyűlést megtisztelte jelenlétével Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke, a KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezetének elnöke, a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány igazgatója.

Olekszandr Halaj, a munkácsi Nemzetiségek Központjának vezetője köszöntötte a megjelenteket, gyümölcsöző, eredményes munkát kívánva a tagságnak.

Korolyova Erzsébet, a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének elnöke előre jelezte, hogy hosszú beszámolója lesz, mert igencsak eseménydús volt az elmúlt év. 2019 első hónapjaiban színházi előadásokon vett részt az alapszervezet, és megünnepelték a KMKSZ 30. születésnapját. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc központi emlékünnepsége Munkácson volt, ahol többek között beszédet mondott Bocskor Andrea, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselő. Anyaországi támogatással jól halad, és a közeljövőben várhatóan be is fejeződik az egykori Osztrák–Magyar Bank felújítása, ahol a munkácsi magyar szervezetek tevékenykedhetnek majd. A Munkácsi Magyarok Találkozójára tizedik alkalommal került sor, változatos előadások, és finom falatok várták a vendégeket.

Sok rendezvényen vett részt az alapszervezet tagsága, többek között a Turul-ünnepségen és az Omega-koncerten is. A Munkácsi Nemzetiségi Fesztiválon a magyarokat a II. Rákóczi Ferenc Középiskola kis kórusa, valamint az Izsnyétei Középiskola néptáncosai képviselték. Korolyova Erzsébet legkedvesebb feladatai közé sorolta az iskolásoknak szánt ajándékcsomagok átadását. Az Időfonal című színházi előadás Munkácson is nagy sikert aratott, majd kiemelte, hogy tíz munkácsi lakos vett részt a szolyvai emlékmeneten. A Kárpátaljai KultúrKaraván Munkácson zárta előadás-sorozatát, ezenkívül sikeresen szervezték meg a Munkácsi Magyarok Karácsonyát is. Korolyova Erzsébet részletes beszámolójában a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány munkácsi vonatkozású munkájáról is tájékoztatott.

A Munkácsi Magyar „Életet az Éveknek” Nyugdíjasklub munkájáról Zemkó Tibor számolt be, aki köszönetét fejezte ki az alapszervezet felé a többszöri segítségnyújtásért minden téren.

 Az ellenőrző bizottság beszámolójának elfogadása után a közgyűlés kielégítőnek nyilvánította az alapszervezet munkáját. Korolyova Erzsébetet nyílt szavazással egyhangúlag választotta ismét elnökévé az alapszervezet.

Gulácsy Géza beszéde kezdetén felidézte a 2001-es közgyűlést, amikor több mint 500 ember volt jelen. Mára sajnos megcsappant a létszám, de sajnos ez általános tendencia vidékünkön. Az elnökválasztással kapcsolatosan hozzátette, hogy a magyar lakosság több mint 90%-a szavazott a jelenlegi elnökre remélve, hogy kedvezőbb lesz a kisebbségpolitika. Sajnos jó irányba nem történt változás. „Mi az ukrán társadalomba szeretnénk integrálódni, nem pedig az ukrán etnikumba” – mondta az elnök.

Az országok közötti diskurzusban egy 150 ezres kisebbség nem jelent tényezőt. Ennek ellenére Magyarország következetesen betartja azt, amit felvállalt az alkotmányában, hogy felelősséget visel a határon túli kisebbségekért – szögezte le Gulácsy Géza, majd az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program ellen indított eljárás kapcsán megjegyezte, hogy a politikai elvakultság sokszor szembe megy a racionalitással és felülírja az észérveket. Az Ukrajnában folyamatban lévő reformok kapcsán elhangzott, hogy az egészségügyi reform igencsak kezdetleges stádiumban van. Az adminisztratív reformnak pedig az októberi választásokig be kell fejeződniük. A jelenlegi képviselőszám megtartásához óriási erőfeszítésekre lesz szükség – szögezte le az elnök, majd arra biztatott, hogy továbbra is találják meg a modus vivendit a városban működő szervezetek, egyházak.

A hozzászólásokban felmerült olyan lehetőség is, hogy az alapszervezet is képviselje magát valamilyen formában a munkácsi várban. A választmány gondolkodik ennek kivitelezésén. A közgyűlés végén koncertet adott a református gyülekezet kisegyüttese, melyen olyan ismert keresztyén énekek csendültek fel, mint az Erőt adsz minden helyzetben, vagy a Lelkem, áldd az Urat.

Tóth János