A csuhéfonás mesterségével ismerkedtek a Nagyberegi Tájházban

2020. március 10., 18:28 , 997. szám

A Nagyberegi Tájház rendszeres kézműves-foglalkozásainak sorozatában ezúttal a csuhéfonás mesterségét lehetett elsajátítani. A csuhéfonás mellett a pogácsakészítést is kipróbálhatta az a 20 fős csoport, amely Mezőváriból érkezett.

Az esemény kora délelőtt tárlatvezetéssel kezdődött, melyen Gál Adél, a rendezvény programszervezője kalauzolta az iskolásokat és kísérőtanáraikat. Ezt követően olyan tárgyakkal ismerkedtek meg a fiatalok, mint a kemence, a szénvonó, a pemete, illetve a kemencelapát.

Lapunknak Gál Adél elmondta: „A téli vagy kora tavaszi időszakban mindig bekerül a programok közé a csuhéfonás, mert ennek alapanyaga még mindenki kertjében megtalálható, vagy könnyen beszerezhető. Emellett olyan technikát tanítunk, melyet később otthon vagy az iskolában is alkalmazni tudnak mind a tanárok, mind a diákok.”

A foglalkozás során megtanulhatták, hogyan kell a csuhét úgy megmunkálni, hogy formálható legyen, valamint megtanulták a virág készítését is Derceni Lévai Irénke vezetésével. Olasz Piroska néni segítségével a pogácsa készítésének rejtelmeit is megismerhették.

A kézműves-tevékenységek mellett lehetőség volt fajátékokkal játszani.

A program a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége szakmai partnerségével, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet szervezésében, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

ve