Új társadalmi szervezet alakult Beregszászban

2020. március 14., 08:28

Bereg Társulás nevű társadalmi szervezetet hoztak létre március 12-én Beregszászban. A szervezet célja, hogy minden kárpátaljai földtulajdonos ismerje jogait, hogy ne váljon áldozatává a bevezetni kívánt földreformnak, valamint segítséget fog nyújtani a földvásárlás és -eladás jogi lépéseiben is.

Március 12-én alakuló ülést tartottak a II. RF KMF Esztergom termében, ahol jelen volt többek között dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Berki Marianna, az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ elnöke és Sin József, a KMKSZ BKSZ elnöke.

Az újonnan megalapított szervezet elnökének Bene polgármesterét, Vince Istvánt szavazták meg. A titkári pozíciót Kádár László tölti be. Emellett minden csatlakozni kívánó település képviseltette magát az ülésen, akik közül megszavazták a Bereg Társulás elnökségét.

Az TV21 Ungvár riporterének adott interjúban Brenzovics László elmondta, hogy Kárpátalján igen sok apróbb földprobléma van, amelyek az elmúlt három évtizedben nem oldódtak meg, így a megalakult szervezetnek a legfőbb célja ezen problémák megoldása, és a termőföld igazságtalan szétosztásának elkerülése. „Egyedül küzdeni és harcolni a hatalmas bürokratikus apparátus ellen rendkívül nehéz. Emiatt egyesülniük kell a földigénylő gazdáknak annak érdekében, hogy a saját termőföldjükhöz hozzájussanak. A Bereg Társulás megkezdi a küzdelmet azokért a földekért, amelyek korábban nem voltak a hazai gazdálkodók tulajdonában” – mondta az elnök úr.

Vince István, a Bereg Társulás elnöke elmondta, hogy fontos a földtulajdonosok megfelelő jogi tájékoztatása, amelyben a társulás a gazdálkodók segítségére lesz. Emellett közölte: „A mi célunk az, hogy azokat az embereket, akik itt maradnak Kárpátalján, itt próbálnak boldogulni, őket próbáljuk meg földhöz juttatni – a jobb megélhetés reményében.”

K. K.