Szűk körben emlékeztek 1848 hőseire Nagyszőlősön

2020. március 15., 16:19 , 998. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) az országban kialakult járványügyi helyzet miatt tömegrendezvényeit lemondva szűk körben emlékezett az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseire. A Szövetség képviseletében Barta József, a KMKSZ alelnöke koszorúzta meg a nagyszőlősi középiskola kertjében báró Perényi Zsigmond mellszobrát.

A csendes megemlékezésen mindössze a helyi alapszervezet néhány résztvevője volt jelen, akik a Himnusz el­éneklését követően elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke lapunknak elmondta: „Az ünnep számunkra azért fontos, mert emlékeztet bennünket arra, hogy egy olyan nemzetnek vagyunk a tagjai, amely szabadságszerető és igazságkereső. Erőt meríthetünk a forradalom emlékeiből és tényeiből önmagában, és példát vehetünk a ’48-as hősök hazaszeretetéről, hűségéről és odaadásukról. Ezekre a tulajdonságokra a mai nehéz küzdelmek során is szükség van itt, Kárpátalján. A helyzetre való tekintettel a szokásos ünnepségek nagy tömeggel elmaradtak, viszont úgy gondoltuk, hogy a koszorúzás is kifejezi, hogy a történelem fontos eseményére emlékezünk” – mondta Barta József.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc 172. évfordulójára Kárpátalja-szerte szűk körben emlékeztek.

Váradi Enikő