Vasárnapi üzenet: 2020. március 15.

2020. március 15., 09:28 , 997. szám

Mikor a tisztátalan lélek kimegy az emberből, víz nélküli helyeken bolyong, nyugalmat keres, de nem talál. Akkor így szól: Visszatérek házamba, ahonnan kijöttem. Amikor odaér, üresen, kiseperve és felékesítve találja azt. Akkor elmegy, maga mellé vesz másik hét lelket, még magánál is gonoszabbakat, és bemenve megtelepednek ott; és végül ennek az embernek az állapota rosszabb lesz, mint azelőtt volt.        (Máté 12,43–45)

Kedves Olvasók! Böjt idejében nagyon sokan megpróbálunk valamiről lemondani. Egyesek a húsételekről, a kávéról, a tv-nézésről, míg mások az édességtől vagy a közösségi oldalak használatától tartózkodnak erre az időre. Ezek jó dolgok. Megmutatják, hogy azok az apróságok, amelyeket naponta élvezünk, nem is olyan fontosak. Meg tudunk lenni nélkülük is.

Azonban a fenti történetben figyelmeztet minket Jézus: ha megszabadulunk valami rossztól az életünkben, és annak a helye üresen marad, akkor a rossz többedmagával fog visszatérni. Bizonyára ismerős mindenkinek az a helyzet, mikor szigorú diétával sikerül lefogyni 2-3 kilót, és ezen való örömünkben életünk visszatér a régi kerékvágásba: ugyanúgy eszünk, és (nem) mozgunk, mint a fogyókúra előtt. Erre hirtelen meghízunk 5-6 kilót. Ezt a jelenséget nevezik jojóeffektusnak.

Olyan is van, hogy az egyik rossz szokás helyét egy másikkal pótoljuk. Például egy dohányos abbahagyja a cigarettázást, és rászokik a cukorkára vagy a napraforgómagra. Az a böjt, mikor például nem nézek tv-t, de többet használom az okostelefonomat – épp ilyen.

A lelki életünkre szól Jézus tanítása: nem lehetünk üresek! Ha lemondunk valami rosszról, valami jót tegyünk a helyébe. A tv-nézés helyett imádságot, a közösségi oldalak lapozgatása helyett a Biblia olvasását, a bűneink helyett Istent. A böjt imádság nélkül nem más, mint diéta. Arról szól ez az időszak, hogy az életünket betöltő sok apró élvezet helyett arra az Istenre figyeljünk jobban, aki mindezeket az apró örömöket nekünk ajándékozza. Sőt, ezeken felül nekünk ajándékozta Egyszülött Fiát is. Aki helyettünk halt meg nagypénteken, és értünk támadt fel húsvét reggelén. Szánjuk neki az életünket böjtben is!

Kacsó Géza
bátyúi református lelkipásztor