174 lélegeztetőgép van megyénkben

2020. március 17., 14:14 , 998. szám

A megye egészségügyi készenléti állapotáról Biró Erzsébet, a megyei egészségügyi igazgatóság vezetője azon a sajtótájékoztatón számolt be, amelyet hétfőn tartottak a koronavírus terjedésével kapcsolatban Ungváron.

Olekszij Hetmanenko, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal megbízott elnöke közölte, hogy Kárpátalján egyelőre (hétfői adatok) egyetlen klinikailag bizonyított koronafertőzést sem diagnosztizáltak, de mivel ez a kór jelen van a szomszédos megyékben, terjedésének megakadályozása céljából múlt héten Kárpátalján karantént és egy egész sor egyéb korlátozást vezettek be. Hétfőn további szigorításokról döntött a technogén-ökológiai biztonság és a rendkívüli helyzetek kérdéseivel foglalkozó regionális bizottság.

Elhangzott, hogy Kárpátalján 22 olyan egészségügyi intézmény működik, ahol van infektológiai osztály. Az intenzív osztályokon 151 ágyat helyeztek el. Az orvosok tudják, hogy kell cselekedniük egy esetleges koronavírus-gyanús személy esetében, s a kórházak is készen állnak a fertőzött ellátására.

Az igazgató asszony megerősítette azt a tényt, hogy Kárpátalja kórházaiban 174 lélegeztetőgép található, de március 13-án, pénteken Ukrajna Egészségügyi Minisztériuma az intenzív osztályok, különösen a fertőző részlegek megfelelő ellátására vonatkozó parancsot adott ki. „Ezért ez az igény növekszik. Szükségünk van további lélegeztetőgépek vásárlására, főleg a legmagasabb, extra kategóriájú gépekre. Középkategóriás lélegeztetőből lényegében elegendő mennyiséggel rendelkezik a megye” – jegyezte meg.

A kórházi dolgozók védőfelszereléseit illetően Biró Erzsébet elmondta, hogy március 16-án, hétfőn a kórházak dolgozóinak számával arányosan megtörtént az elosztás, és valamennyi érintett intézmény átveheti az egészségügyi maszkokat. Összesen 285 ezer védőmaszk kerül szétosztásra.

„Különösen fontos, hogy ne terjedjen el nálunk a koronavírus – hangsúlyozta a szakember. – Ez elsősorban a lakosság öntudatos viselkedésétől függ. Nagyon sokan hazautaztak megyénkbe olyan országokból, ahol járvány van. Pénteken különösen nagy számban érkeztek idénymunkások Csehországból, Lengyelországból, Olaszországból, Németországból. Nagyon fontos, hogy mindenki felelősségteljesen viselkedjen! Ezek az emberek önelszigetelődéssel megelőzhetik a vírus terjedését. Aki olyan helyről érkezett, ahol előfordult a fertőzés, értesítse családorvosát, aki szükség esetén az epidemiológussal közösen az útvonal elemzésével felméri, hogy mennyire kockázatos az illető állapota, s mi a további cselekvési terv.

Úgyszintén fontos a személyes higiéniai szabályok szigorú betartása, valamint a lakás, iroda stb. fertőtlenítése is. A járványt legjobb megelőzni. Pánikkeltés nélkül, öntudatosan cselekedve megakadályozhatjuk a rendkívüli helyzet kialakulását megyénkben” – szögezte le Biró Erzsébet.

Újságírói kérdésre elhangzott, hogy Kárpátalja továbbra sem rendelkezik a koronavírus kimutatásához szükséges speciális gyorstesztekkel, s egyelőre nem ismert, mikor kap megyénk ilyet. Egyetlen gyártó sem tud szertifikált teszteket szállítani. Az egészségügyi minisztérium több alkalommal jelezte, hogy lesznek tesztek, de a megyei egészségügyi igazgatóság egyelőre nem rendelkezik olyan hiteles információval, hogy a teszteket már küldik Kárpátaljára. Az analízisek elkészítésével viszont eddig nem volt probléma. Amint szükséges volt, megtörtént a mintavétel, amit Kijevbe küldtek, és a lehető legrövidebb időn belül elkészült az eredmény.

A sajtótájékoztatón jelen volt Viktor Ivanusz, a Kárpátaljai Vámhivatal megbízott vezetője, Roman Marcenyuk, a Csapi Határőrosztag Határellenőrzési Részlegének parancsnoka, valamint Viktor Zajcev, a Munkácsi Határőrosztag Határellenőrzési Részlegének parancsnoka, akik az aktuális és várható határhelyzetről, az ukrán állampolgárokra és a külföldiekre vonatkozó ki- és beutazási tilalomról számoltak be.

rv