Drágulnak a „vírusellenes” zöldségek

2020. március 20., 10:30

Az elmúlt napokban számottevően emelkedett a „vírusellenes” zöldségek, valamint a méz és a méhészeti termékek ára Ukrajnában – jelentette a korrespondent.net a Kertészet Üzleti Fejlesztéséért Ukrajnai Projekt weboldala nyomán.

Így a szakértők becslése szerint a hagyma ára néhány napon belül hatról 12 hrivnyára emelkedett. Arra is felhívják a figyelmet, hogy Ukrajnában lassan elfogynak a jó minőségű hagyma készletei.

A fokhagyma nagykereskedelmi ára egyetlen hét leforgása alatt 50-60 hrivnyára nőtt kilogrammonként a korábbi 45-ről.

A többi zöldségféle ára eközben gyakorlatilag nem változott. A sárgarépa nagybani ára 2-2,50 hr/kg, egy kg káposztáé pedig 1-2 hr. A burgonya egy hrivnyával drágult, de ezt a szakértők azzal magyarázzák, hogy lassan a fehéroroszországi készletek is elfogynak, márpedig a nálunk kapható burgonya 60%-a onnan származik.

A méz kilóját a nagykereskedők jelenleg 25 hrivnyáért adják, azonban a kereslet élénkülése figyelhető meg, vagyis nem zárható ki, hogy drágulni fog. Közben a propolisz ára a duplájára nőtt, jelenleg 8 hrivnyát kérnek grammjáért.

A korrespondent.net emlékeztet, a hatóságok korábban arról biztosították a lakosságot, hogy az élelmiszerek nem tűnnek el az üzletek polcairól a koronavírus miatt.

(korrespondent.net/Kárpátalja)