Szijjártó Péter Kolozsváron: Most látszik igazán, hogy mennyire egymásra vagyunk utalva

2020. március 25., 10:15 , 999. szám

A koronavírus-járvány mutatja meg igazán, hogy a Kárpát-medence és a nagyobb régió országai mennyire egymásra vannak utalva – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kolozsváron, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) székházában a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott múlt pénteki sajtótájékoztatón.

Kijelentette: az elmúlt napokban Románia külügyminiszterének vagy budapesti nagykövetének nem volt olyan kérése, amelyet Magyarország ne teljesített volna, és igyekeznek ezután is segíteni.

A kormány lehetővé tette a hazatérő román állampolgároknak, hogy a kijelölt útvonalon átjussanak Magyarországon. Azt kérték a román hatóságoktól, hogy ez semmiképp ne járjon a Magyarország területén kialakuló tumultussal, közlekedési dugóval – mondta Szijjártó Péter.

„Sajnos, ebből a szempontból nem teljesen pozitívak a tapasztalataink. Az éjszaka során 15–20 kilométeres sorok alakultak ki Magyarország és Románia határán a román határőrök eljárásai miatt. Arra kértük a román hatóságokat, hogy úgy alakítsák át a saját eljárásaikat, hogy a Nyugat-Európából hazatérő román állampolgárok ne Magyarországon torlódjanak fel” – jelentette ki a miniszter.

(MTI/Kárpátalja)