Csináld magad, ha nem kapható…

Rendkívüli helyzet a szájmaszkok terén is

2020. április 1., 15:47 , 1000. szám

Ha akár csak egy hónappal ezelőtt is szájmaszkot viselő járókelőt vettünk volna észre egy kárpátaljai faluban, meghökkentünk volna a látványon. Ám az életünket a megszokott kerékvágásból nagy ívben kilendítő járvány folytatódása immár megköveteli e védőeszköz használatát. S mivel sajnos nem minden településen vagy nem elégséges mennyiségben lehet szájmaszkokat vásárolni, így már a rendkívüli helyzet kihirdetése előtt többen is megkezdték e védőfelszerelések házi készítését rokonaik, ismerőseik vagy éppen bárki, hozzájuk forduló falubelijük számára. Többek között a nagyszőlősi járási Nagypaládon is…

– Miként vetődött fel az ötlet, hogy száj­maszkokat készítsen, és mikor kezdte azokat előállítani? – kérdem az önkéntes segítségnyújtók egyikétől, Illés Katalintól, a KMKSZ Nagypaládi Alapszervezetének az elnökétől.

– Az elmúlt hét végén már mindenkit arra kezdtek kötelezni hatóságilag, hogy ha elkerülhetetlen, hogy elhagyja otthonát, bárhova is megy – például élelmiszerboltba, gyógyszertárba, családorvosi rendelőbe –, s még ha személygépkocsiba is ül, vegyen fel szájmaszkot és gumikesztyűt. Helyben viszont nagyon hamar elfogyott a kevés gyógyszertári szájmaszkkészlet, így – mivel mégis vigyáznunk kell önmagunk és mások egészségére – megfogant bennem is, akárcsak néhány falubelimben az ötlet, hogy házilag készítsünk szájmaszkokat. És amikor csak van rá időnk, meg is varrjuk azokat, s erre nagy szükség is van, mert sokaknak nincs se gépük, se tudásuk ahhoz, hogy saját maguk elkészítsék ezeket a védőfelszereléseket. Nekem szerencsére van egy kis elektromos varrógépem, járatos is vagyok a varrás mesterségében, s annak köszönhetően, hogy a korábbi varrásaim során levágott, felhasználatlan anyagdarabok gyűltek össze, melyeket szükség esetére meghagytam, azokból kezdtem e hét elejétől előállítani a szájmaszkokat.

– Milyen anyagok alkalmasak e védőfelszerelések elkészítésére?

– Speciális anyagom, amiből egészségügyi szájmaszkokat készítenek, nincs. De vannak olyan szövetek, melyek alkalmasak e célra. A kemény vászon nem nagyon jó erre, sem a selyem, mely utóbbiból készült szájmaszkok mozgás közben könnyen lecsúsznának a szájról és az orról, hanem a vászontól finomabb, a selyemtől megfelelőbb anyagok, például pamut­anyagok, az ezekből készült maszkok ugyanis nem csúsznak le az arcról.

– Honnan vette a mintát, miként kell a szájmaszkokat varrni? Milyen nagyságúakat készít, s eddig mennyit varrt meg?

– Az interneten böngészve találtam a mintát. Csak fel kell menni a kézműves termékekről szóló oldalakra, be kell írni: szájmaszk készítése, és máris meg lehet kapni a szükséges információkat. A maszkokat gyerekeknek is, felnőtteknek is készítem, az utóbbiak közül a kisebb arcúak számára már egy 20x17 cm nagyságú védőfelszerelés is elegendő méretű, a nagyobb arcúaknak pedig 20x20 cm-eseket varrok. A szájmaszk alsó része kissé beível az áll alá, míg a felső része betakarja az orrot is. A két szélére pedig egy-egy szál 16 cm hosszú gumiszalagot varrok, melyek hurkokként rögzítik a maszkot a fülek tövéhez. Eddig mintegy száz szájmaszkot készítettem az azokat kérő falubelijeimnek. Fontos, hogy segítsünk az embereknek, és azt veszem észre, hogy már ritka az olyan személy, aki a községünkben szájmaszk nélkül lépne ki az otthonából, hogy elvégezze a legszükségesebb ügyeit, tudatosul bennük, hogy önmaguk és embertársaik védelme érdekében felvegyék ezt a védőfelszerelést, ami mindenképpen pozitív fejlemény.

Lajos Mihály