Kuleba: Magyarország nem ukránellenes

2020. április 1., 08:57 , 1000. szám

A kárpátaljai magyarok nyelvhasználatáról és anyanyelvi oktatáshoz való hozzáféréséről, Orbán Viktor miniszterelnök ukrajnai látogatásáról, az ukrán–magyar viszony rendezéséről tárgyalt március 26-án Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. Az ukrán diplomácia irányítóját hivatalos látogatásra Budapestre várták múlt csütörtökön, a koronavírus-járvány miatt azonban videokonferencia keretében egyeztettek magyar kollégájával.

Szijjártó: Tovább dolgozunk a kárpátaljai magyarok helyzetének megoldásán

Az egyeztetést követő online sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország és Ukrajna egyetért, hogy Kárpátaljának sikertörténetnek kell lennie mindkét ország szempontjából, és ez az egyetértés reményt ad, hogy a nehéz kérdéseket is meg tudják oldani.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország ugyanakkor addig nem adja fel a NATO–Ukrajna bizottság üléseinek blokkolását, amíg nem találnak megoldást a magyar közösség jogainak érvényesülésére.

Elmondta: remény van arra, hogy az ukrán közigazgatási reform keretében Beregszásznál olyan járás jöhet létre, amelyben magyarok alkotják a többséget, „reméljük, hogy az ezzel kapcsolatos félelmeket Ukrajnában le lehet győzni”.

Az MTI beszámolója szerint Szijjártó Péter elmondta, ukrán partnerével hosszasan beszéltek a koronavírusról, ebben a kérdésben is egymásra van utalva a két szomszédos ország.

Kitért rá: Ukrajna köszönetet mondott, amiért Magyarország biztosítja a tranzitálás lehetőségét a Nyugat-Európában rekedt ukrán állampolgároknak. Amíg az ukránok betartják a szabályokat, és az ukrán határőrizeti szervek kellő sebességgel dolgoznak, hogy ne alakuljanak ki Magyarországon forgalmi dugók, addig ez a lehetőség továbbra is fennáll – mondta.

Megjegyezte: az áruforgalom zavartalanságát is biztosítani kell a két ország között.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy számba vették a gazdasági együttműködés fejlesztésének lehetőségeit. A Magyarország által korábban kárpátaljai infrastrukturális fejlesztésre felajánlott 50 millió eurónyi kötöttsegély-hitel érvényességét még egy évvel meghosszabbítják, hogy a mostani nehéz helyzet után dönthessenek a fejlesztésekről – közölte. Hozzátette: előrehaladást értek el egy új határátkelőhely megnyitásának ügyében is Nagyhódos és Nagypalád között.

Záhonynál felújítják a hidat, az M3-as autópályát pedig elviszik a határig, és van készség arra, hogy a másik oldalon is megépítik a forgalmi kapcsolatot – ismertette. A határmenti együttműködési vegyes bizottságot pedig a koronavírus-helyzet rendeződése után összehívják – fűzte hozzá.

Közölte: három kormányközi megállapodást rögzítettek: a megújuló energiák felhasználásáról, a járványügyi együttműködésről, valamint a két ország által kibocsátott diplomák és tudományos fokozatok kölcsönös elismeréséről.

Kuleba: „Az a szándékunk, hogy megegyezzünk Magyarországgal”

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Jevropejszka Pravdának adott, hétfőn megjelent interjújában részletesen foglalkozott az ukrán–magyar kapcsolatokkal.

Az ukrán külügyminiszter jelezte: számára, ahogyan Szijjártó Péter számára is prioritás Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij államfő kijevi találkozójának megszervezése. „Sőt készek leszünk a maximális biztonsági intézkedések betartásával is megszervezni, még akkor is, ha addig a pillanatig a koronavírussal kapcsolatos helyzet nem oldódik meg teljesen, és továbbra is maradnak korlátozások” – tette hozzá.

Közölte azt is, az eseményre előzetesen április végén – május elején kerülhet sor. „A találkozó azonban attól függ, hogy a két ország képes-e olyan megoldást kidolgozni, amely megszünteti a kapcsolataink problémás kérdéseit, és lehetővé teszi az egésznek a felszabadítását” – hangsúlyozta.

Újságírói kérdésre válaszolva elismerte ezzel kapcsolatban, hogy míg Kijev számára a fő „Magyarország vétójának megszüntetése a NATO-ban”, Budapest számára „az oktatási törvény helyzetének a szabályozása” fontos.

„Azt mondanám, mindketten készen állunk megállapodni erről” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hol kész Ukrajna engedményeket tenni a megállapodás érdekében, Kuleba egyértelművé tette: „Bárhol, kivéve a nemzeti jogi szabályozás megváltoztatását”.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hisz benne, hogy kollégájával képesek kiutat találni a jelenlegi helyzetből.

„Nem szabad, hogy megoldásokat kényszerítsenek ránk vagy mi rájuk. Közösen olyan megoldást kell találnunk, amely egyensúlyba hozza Ukrajna és Magyarország érdekeit” – jelentette ki.

Egy újabb újságírói kérdésre válaszolva biztosított arról, hogy Ukrajna magyar nemzetiségű polgárai ukrán nyelven is tanulni fognak a jövőben, és nem csak magyarul.

„Hiszen ez ukrán jogszabályi követelmény. A gondolatát is elvetem, hogy bármilyen módon hozzájáruljak az ukrán jogszabályok megsértéséhez” – tette egyértelművé viszonyát a kérdéshez.

Ugyanakkor Dmitro Kuleba határozottan elutasította azt a felvetést, mely szerint Magyarország oroszbarát lenne. „Mindenki politizál, védve és előremozdítva érdekeit – ez teljesen normális. De két dolgot pontosan tudok: Magyarország magyarpárti, és Magyarország nem ukránellenes” – szögezte le.

(ntk)