Az elnök aláírta a „krízisellenes” törvényt

2020. április 2., 14:36

Volodimir Zelenszkij elnök aláírta a koronavírus terjedésével összefüggésben további társadalmi és gazdasági garanciákat biztosító törvényt – jelentette az Ukrajinszka Pravda az elnök weboldalának tájékoztatása nyomán.

A Legfelső Tanács által március 30-án elfogadott jogszabály egyebek mellett 300%-os bérpótlékot irányoz elő a COVID-19 vírustól megbetegedettek kezelésében részt vevő orvosok és egyéb egészségügyi dolgozók számára, míg a lakosságnak otthonukban szolgáltatásokat nyújtó szociális dolgozók fizetése legfeljebb 100%-kal emelkedik.

Emellett a törvény felhatalmazza a kormányt, hogy korlátozza a járvány leküzdéséhez szükséges, illetve „társadalmilag jelentős” termékek árát. Mentesülnek a forgalmi adó megfizetése alól a járvány leküzdéséhez szükséges gyógyszerek, egészségügyi termékek és berendezések importja. A fertőtlenítőszerek gyártásához felhasznált szesz előállításának jövedéki adóját 0%-ra csökkentették, és lényegesen egyszerűsítették a gyártás és az import ügyintézését.

A dokumentum részleges munkanélküli-ellátás kifizetését teszi lehetővé a kis- és középvállalkozások dolgozói számára, ha azok megőrzik munkahelyüket a karantén idejére. Emellett megkönnyítik a munkavállalók távfoglalkoztatásra való átállását, a karantén idejére automatikusan, tehát ügyintézés nélkül meghosszabbítják a szociális juttatások valamennyi típusának folyósítását, és megtiltják a hitelkamatok emelését.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)