Minden, amit a szájmaszk használatáról tudni kell…

2020. április 3., 15:50 , 1000. szám

A koronavírus fenyegetettsége teljesen felforgatta és megváltoztatta mindannyiunk életét.

Kijárási tilalom ugyan még nincs, és remélhetőleg nem is lesz szűkebb környezetünkben, de egy ideje már csak bizonyos védekezési eszközök használatával ajánlatos felkeresni a közösségi helyeket. Ilyen eszköznek számít a száj­maszk is, amelynek a helyes használatáról Jakab Lajos badalói családorvos véleményét kérdeztük meg.

– Kezdjük azzal, hogy az úgymond ,,békeidőben” a patikákban is bármikor beszerezhető általános, sebészeti szájmaszknak is nevezett eszközt azért kell viselni, hogy ezáltal csökkentsük annak a rizikóját, hogy bármilyen cseppfertőzéses formában terjedő betegséget elkapjunk, illetve átadjunk embertársainknak. Egy ilyen, általában három réteges szájmaszknak van egy fehér vagy világos, illetve egy kékes színű vagy sötétebb oldala. Ha betegek vagyunk és nem akarunk másokat fertőzni, akkor a levegő megszűrésére, filtrálására alkalmas fehérebb oldallal befelé kell felvennünk a szájmaszkot, és a sebészek is így használják a műtétek során. Amennyiben magunkat akarjuk megvédeni a kívülről jövő esetleges fertőzésveszélytől, abban az esetben az antibakteriális anyaggal bevont kékes oldallal befelé használjuk helyesen a szájmaszkot, vagyis a mostani járványveszélyes időszakban is így helyes az eszköz viselése.

Egy átlagos sebészeti szájmaszk szavatossági ideje nagyjából 2-3 órát tesz ki, tehát aki ennél tovább viseli azt, az már gyakorlatilag védtelenné válik a külső kórokozók, baktériumok, vírusok ellen. Háromórányi viselés után a szájmaszkokat tulajdonképpen a szeméttárolóba kell kidobni, és egy újat feltenni.

Fontos szempont, hogy az arcunk mely részeit kell eltakarnia a szájmaszknak, és hogyan kell azt helyesen használnunk.

A maszk fel- és levételekor mossunk kezet alaposan szappannal. Mindenképpen úgy helyezzük fel a maszkot az arcunkra, hogy az orrunkat és a szánkat teljes egészében takarja el, hiszen a szem mellett az orr és a száj nyálkahártyáján keresztül kerülhetnek szervezetünkbe a mikroorganizmusok és vírusok. Minden szájmaszk egyik szélén van egy puha drótocskával ellátott úgynevezett orrfixátor, amelynek felfelé, az orrunk hajlatán kell lennie, és amelyet úgy igazíthatunk, hogy lehetőség szerint ne hagyjon rést a külső levegő bejutásához.

Ami a szájmaszkok helyes viselését illeti, figyeljünk rá, hogy használata közben ne fogjuk meg, kezünkkel ne nyúljunk hozzá az arcunkhoz, szemünkhöz, orrunkhoz és szánkhoz, mert a vírusok gyakran pont a szennyezett kezünkről kerülnek az említett szerveink nyálkahártyájába.

Ugyan a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) álláspontja szerint az egészséges embereknek nem kell szájmaszkot viselniük, a maszk elsősorban azoknak javasolt, akiknek légúti tünetei – köhögés, tüsszögés, orrfolyás – vannak, hogy ne fertőzzenek másokat, ám  a mostani időszakban a legtöbb helyen kötelezővé tették a szájmaszk viseletét, sőt gyakran gépkocsivezetők is maszkban ülnek a volánhoz…

Az viszont biztosan ajánlható mindenkinek, hogy aki mostanában influenzaszerű betegségben szenved, esetleg köhög vagy tüsszög, az még arcmaszkban se menjen az emberek közelébe, a maga és a környezete érdekében maradjon otthon!

(jeél)