A többség nem elégedett a kormányzat teljesítményével

2020. április 4., 12:46

Az ukránok többsége nem tartja sikeresnek a hatóságokat a COVID-19 koronavírus terjedésének megakadályozása és a Donyec-medencei orosz agresszió leküzdése terén sem – derül ki egyebek mellett a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) legfrissebb felméréséből, amelyet a zn.ua ismertet.

A Donyec-medencei konfliktus rendezése terén csupán a megkérdezettek 17%-a tartja sikeresnek a kormányzatot, 70%-uk ezzel ellentétes véleményen van.

Ami a koronavírus elleni küzdelem hatékonyságát illeti, az ukránok megosztottak: 40%-uk sikeresnek tartja a kormányzatot, 48%-uk viszont nem.

A válaszadók 17%-a szerint a hatalom sikert ért el a polgárok számára biztosított egészségügyi szolgáltatások elérhetősége terén, 70%-uk azonban másként látja ezt.

A megkérdezettek 75%-a úgy véli, nem történt számottevő előrelépés a korrupció elleni küzdelemben a hatalom legfelső szintjein, s csupán 10%-uk szerint sikerült haladást elérni ezen a téren. A válaszadók 65%-ának az a véleménye, hogy nincs haladás, ami a nagy társadalmi visszhangot kiváltó bűnügyek felderítését illeti, mindössze 9% szerint tapasztalhatók sikerek ezen a téren.

A világjárvány által okozott gazdasági problémák megelőzésében a megkérdezettek 17%-a tartja sikeresnek a kormányzatot, 57% kevésbé optimista ezen a téren. A válaszadók 62%-a szerint a kormányzatnak nem sikerült haladást elérnie a kommunális szolgáltatások díjainak csökkentése terén. Csupán a megkérdezettek 24%-a szerint ért el haladást a hatalom ezen a téren.

(zn.ua/Kárpátalja)