Közel hat százalékkal csökkenhet idén a GDP

2020. április 7., 08:45

Ukrajnában a GDP 5,9%-kal csökkenhet 2020-ban – derül ki a Makrogazdasági Kutatások és Politikai Konzultációk Intézetének makrogazdasági előrejelzéséből, amelyet az Ekonomicsna Pravda ismertet.

A folyó fizetési mérleg hiánya eléri a GDP 4%-át, vagyis az 5,6 milliárd dollárt, vélik az elemzők.

Az előrejelzés értelmében a nemzeti valuta árfolyama 2020-ban átlagosan 29,7 hr/dollár lesz az év során és 29 hr/dollár az év végén.

„A fogyasztói infláció várhatóan csak 7,5%-ra emelkedik decemberben, mivel a gyenge kereslet megfékezi a magasabb inflációs várakozások és a hrivnya leértékelődésének hatásait” – mutatnak rá az előrejelzés készítői.

A háztartások tényleges fogyasztásának csökkenése 6,6%-ot tesz ki.

A szakértők az év második felétől számítanak a gazdaság fokozatos feléledésére, de a gazdasági aktivitás alacsonyabb szinten marad, mint a válság előtt.

„Csak a kereslet fokozatos fellendülésére számítunk, mivel a koronavírus-válság alatt elveszített munkahelyek egy része nem áll helyre, és a fogyasztói hangulat továbbra is bizonytalan marad” – mutatnak rá az intézet szakértői.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy a kormány legutóbbi előrejelzése 11,6%-os inflációval és a GDP 4,8%-os visszaesésével számol idén.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)