„Maradj otthon” és „Köszönöm” ablakdíszítő akció Csapon

2020. április 8., 10:55

Talán sokan emlékeznek a ‎csapi Világító Advent akcióra, melynek keretében a helyi lakosok különleges adventi naptárrá varázsolták házaik ablakát. Ennek célja az volt, hogy szentestéig minél több kivilágított ablak legyen a városban. Filep Andrea, a Csapi Római Katolikus Egyháztanács tagjának felhívására nagyon sok csapi csatlakozott a nagyszerű magyarországi kezdeményezéshez, melyet Grimmné Dévényi‎ Erika indított útjára Solymáron. A résztvevők egy-egy sorszámot kaptak, karácsonyi hangulatban kidíszítették az ablakukat, és várták, hogy valaki lefotózza az adventi fényekben pompázó ablakot, s feltöltse a fényképet a közösségi oldalra.

Március közepén a téli akció szervezőiben új ötlet fogalmazódott meg a koronavírus terjedésének megakadályozása végett elrendelt karantén kapcsán. Az iváncsai Császárné Viló Judit az adventi nyomán útjára indította a „Maradj otthon” ablakdíszítő kezdeményezést. A közösségi oldalon közzétett írás szerint több céljuk volt ezzel: „Az egyik, hogy felhívjuk a figyelmet az otthonmaradás fontosságára ebben a nehéz időszakban, a másik, hogy ismét megmutassuk, összetartozunk. A harmadik pedig, hogy közösen alkossunk, díszítsünk saját kedvünkre. A lényeg: díszítsd fel az ablakodat tetszés szerint úgy, hogy valamilyen formában benne legyen a felhívás, a buzdítás az otthonmaradásra. Ez lehet felirat, házikó forma stb. Rátok van bízva. A dísz motívuma bármi lehet: virág, család, szív, húsvét – minden, ami nektek tetszik” – írta Judit.

Filep Andrea felfigyelt az anyaországi akcióra és egy másik felhívásra, melyben Péterfainé Bikkes Szilvia arra kéri a gyermekes ismerőseit, hogy rajzoljanak vagy ragasszanak egy piros szívet egy nagyobb papírra, és helyezzék azt ki az ablakba, kapura. „Jelezzük így is hálánkat mindenkinek, aki értünk dolgozik ebben a nehéz időkben! Az ablakokra pillantva látják a mentősök, tűzoltók, rendőrök, eladók, egészségügyi dolgozók, önkéntesek stb., hogy velük vagyunk, imádkozunk értük is!”

Andrea ötvözte a két mozgalmat, és a következőképpen szólította meg a település lakosait: „Csapiak, csatlakozzunk két pozitív játékhoz!

1. Rajzoljatok egy piros szívet, melynek a közepébe írjátok #köszönöm. Tegyétek ki az ablakba vagy az ajtóra. Jelezzük így hálánkat mindenkinek, aki értünk dolgozik.

2. Díszítsétek fel az ablakot tetszés szerint úgy, hogy benne legyen a felhívás #maradjotthon, ezzel is buzdítsunk mindenkit az otthonmaradásra.”

Most a karantén miatt változtak a szabályok: nincs sorszám, napi beosztás, bárki bármelyik nap feltöltheti a fotót a Facebookra az elkészült műről, és nem járják „vadászfotósok” a település utcáit kidíszített ablakokat keresve. Miután feldíszítette, mindenki saját maga fényképezi le az ablakát. A szervezők úgy gondolták, hogy amíg a résztvevők alkotnak, készítik a kellékeket, díszítik az ablakot, ajtót, addig is otthon vannak, s ezzel is vigyáznak egymásra.

„Ez egy nagyszerű lehetőség: felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy vegyük komolyan a mostani helyzetet, viszont ne keltsünk pánikot. Ráadásul a kidíszített ablakokkal kicsit vidámabbá varázsolhatjuk a városunkat. S most, hogy közeleg a húsvét, amikor hagyománya van a locsolkodásnak, vendégségbe járásnak, ez a felhívás különösen aktuális. Arra szólítunk fel mindenkit, hogy a megszokottól eltérően idén díszítsük az ablakokat húsvéti motívumokkal, hímes tojásokkal, nyuszikkal, s így, az üvegen keresztül mintegy szimbolikusan ajándékozhatjuk meg egymást a feltámadás ünnepe alkalmából” – mondta Filep Andrea, a csapi „Maradj otthon” és „Köszönöm” ablakdíszítő akció mozgatórugója.

Nos, a közösségi oldalon közzétett fényképeket látva, így tűnik, siker koronázta – jaj akarom mondani – sikeres az akció. Nagyon sok család töltötte kellemesen a szabadidejét, és a kreatív megoldásokkal nemcsak maguknak szereztek vidám perceket, hanem azoknak is, akik csak virtuálisan láthatják a csapi kidíszített ablakokat. Sőt, talán követőik is akadnak más településeken.

Rehó Viktória