Koronavírus: Hihetetlen kórházi történetek

2020. április 16., 19:37 , 1002. szám

Nyugat-Ukrajna, ezen belül is Csernyivci, Ivano-Frankivszk, Lemberg (Lviv) és Ternopil megyék toronymagasan vezetnek, ami az új típusú koronavírus ukrajnai terjedését illeti. A hatóságoknak láthatóan nem jut eszükbe egyéb reakció az eseményekre, mint hogy egyre csak szigorítják a karanténintézkedéseket. Csernyivci megyében már két hete is kijárási korlátozást rendeltek el a hétvégére, amit az elmúlt hétvégén, éppen húsvét ünnepén, az egész Nyugat-Ukrajnára, ezen belül Kárpátaljára is kiterjesztettek. Hogy Kárpátalját milyen megfontolásból csapták megítélés szempontjából a fertőzés gócpontjainak számító régiókhoz, azóta is csak találgathatjuk. Annyi bizonyos, hogy több ezer magyar húsvétját sikerült még jobban tönkretenniük a buzgó csinovnyikoknak.

Miközben pedig a hatóságok szorgosan ügyködnek a karantén betartatásán, a kórházakban helyenként hihetetlen történetek játszódnak le. Az emberek elpanaszolják, hogy a megfertőződéstől tartó orvosok nemegyszer elutasítják a betegek kivizsgálását, kezelését és a tesztelést. A vidéki kórházakban még mindig nincs elég védőfelszerelés és gyógyszer – helyenként még teszt sem –, előfordul, hogy napokig kell várni a diagnózisra.

A beteg, aki nem érte meg a teszteredményt

A strana.ua összeállításában olvashattunk arról a 83 éves Ternopil megyei asszonyról, akit április 9-én temettek el. Még három nappal a halála előtt vettek tőle mintát a koronavírusteszt elvégzéséhez, a laboratóriumi központ azonban a szükséges anyagok hiányában napokig egyetlen tesztet sem végzett akkoriban. Így fordulhatott elő, hogy a nyugdíjas asszony mintáját is csak a halála után vizsgálták meg, s mutatták ki, hogy megfertőzte őt a koronavírus. Azon az egyetlen éjszakán, amikor a laboratóriumi dolgozók igyekeztek „behozni a lemaradásukat” a tesztelés terén, Ternopil megye 24 lakosáról derült ki, hogy fertőzött – immár napok óta.

Eltitkolt fertőzés

A hatóságok ennek ellenére állítják, hogy a tesztekkel alapvetően minden rendben van. Csakhogy valahol mindig kilóg az a bizonyos lóláb, s mindennek az ellenkezőjére is van példa.

A Zakarpattya Online például minap számolt be arról, hogy az Ilosvai járásban büntetőeljárás indult azoknak a sajtóinformációknak a nyomán, melyek szerint a járási kórház egyik dolgozója szándékosan titkolhatta el a koronavírus-fertőzést az egyik betegnél, aki később meghalt.

A portál úgy tudja, annak a 71 éves zárnyai (Priborzsavszke) asszonynak az esetéről lehet szó, akinek korábban két helyben végzett tesztje is negatívnak bizonyult, később a megyei laboratórium mégis kimutatta nála a koronavírust. A beteg a kórház három osztályán is megfordult, így miután fény derült a fertőzöttségére, másfél tucatnyi orvosnak és ápolónak kellett miatta karanténba vonulnia…

A kórházi hírek a világhálón terjednek

Ahogy múlik az idő, a közösségi oldalakon egyre többen számolnak be kórházi tapasztalataikról. A Ternopil megyei monasztiriszkai járási Kovalivkába való Ivanna Szavkónak szinte a szó szoros értelmében ki kellett harcolnia, hogy kezeljék a férjét, aki néhány nappal korábban tért haza külföldről, majd megbetegedett. A járási kórházban készített röntgenfelvétel kétoldali tüdőgyulladást mutatott ki nála.

„És ezek után egyszerűen hazaküldték. A felcser nem akart eljönni beadni az injekciókat, azt mondta, fél. A családorvosunk, akit szintén koronavírussal kezelnek, telefonon a sebészetre küldött bennünket. Ott azt mondták, hogy a tüdőben semmit nem hallani, és újra egy családorvoshoz irányítottak, aki más gyógyszert, tablettákat írt fel. Vettek tőle kenetet koronavírusra, de azt mondták, hogy az eredmény három nap múlva lesz meg. Eleinte nem akarták felvenni a kórházba, mondván, hogy ott koronavírusos betegek fekszenek, az ő diagnózisa viszont nem igazolt, mégis sikerült kiverni belőlük egy beutalót a monasztiriszkai kórházba. Így is csak napközben kezelték, éjszakára hazaküldték” – meséli Ivanna Szavka.

A „kicsomagolatlan” lélegeztetőgép

Hatalmas visszhangja támadt a 61 éves Ivan halálának. Az Ivano-Frankivszk megyei Vovcskivci községi lakos esetéről a veje, Dmitro Szobol számolt be a Facebook közösségi oldalon.

Amikor a férfi rosszul érezte magát és felhívta a családorvost, az azt tanácsolta neki, hogy maradjon otthon és igyon sok folyadékot, de a kivizsgálására nem vállalkozott, mondván nincs védőöltözéke. A mentők se akarták beszállítani a kórházba.

Ivannak csak az ismerősei közbenjárására sikerült bekerülnie a kolomijai infektológiai kórházba. Ott a férfit megvizsgálták, majd röntgenfelvétel vagy bármilyen egyéb analízis nélkül kijelentették, hogy egészséges és hazamehet.

Néhány nappal később azonban romlott az állapota. A kórházban a férfit nem kötötték lélegeztetőgépre, mivel a készülék állítólag ki sem volt csomagolva. Ehelyett a kritikus állapotú beteget útnak indították egy hatvan kilométerrel távolabbi városba. Ivan útközben, a mentőautóban halt meg.

Amíg Ivan életéért küzdöttek a hozzátartozói, megbetegedett a felesége is. A gyorsteszt negatívnak bizonyult, várták a PCR-teszt eredményét, néhány nap múlva azonban kiderült, hogy ilyen tesztet nem is végeztek.

„Anyát eleinte még azzal is megvádolták, hogy szimulál, de amikor elvégezték a PCR-tesztet, amely pozitívnak bizonyult, elvitték az ivano-frankivszki kórházba” – mondja Szobol.

Az apósánál viszont nem mutatták ki a koronavírust annak halála után. Szobol nem hisz az orvosoknak, szerinte Ivan halálát közönséges pneumóniaként akarják beállítani.

Még oxigénre se telik

Az orvosok cáfolják a vádakat, szerintük Ivan kezelésében mindenki az előírásoknak megfelelően járt el. Ami pedig a kolomijai infektológiai kórház lélegeztetőgépét illeti, az valóban nem működik, mivel a kórházban nincs oxigén – ismerte el Volodimir Csemnij, a megyei egészségügyi főosztály vezetője. A kolomijai hatóságok állítólag már megígérték, hogy beszerzik a kórház számára a lélegeztetőgép üzembe helyezéséhez szükséges oxigénállomást…

„A koronavírus megmutatja, mennyire lepusztult az egészségügyünk, mekkora a bunkóság a hatalomban. A tesztekkel kapcsolatban hazudnak, mondván elég van belőlük, hazudnak arról, hogy tesztelnek – mondta el a strana.ua-nak a ternopili kórház egyik névtelenséget kérő orvosa. – Ezenkívül az orvosok nem akarnak kockáztatni fillérekért, a megígért pótlékokért – ez még csak vasvillával lett vízre írva. Félve a megfertőződéstől az orvosok felmondanak. És míg a nagyvárosokban a helyzet még csak-csak, a periférián teljesen durva. Márpedig a gócok ott vannak, azokban a falvakban, ahová a vendégmunkások visszatérnek, sokan a vírussal. A szigorú karantén látszata helyett inkább el kellene látni a kórházakat tesztekkel és minden szükségessel.”

(ntk)