AI: Ukrajnában nincs politikai akarat a nemi alapú erőszak leküzdésére

2020. április 18., 12:05

Ukrajnában folytatódtak a kiszolgáltatott kisebbségek tagjai és az emberi jogok védelmezői elleni fenyegetések és támadások a diszkriminációt hirdető csoportok részéről. Ugyanakkor a rendőrségnek gyakrabban sikerült hatékonyan biztosítania a nyilvános találkozók és akciók biztonságát – derül ki abból az ukrajnai emberi jogokról készült jelentésből, amelyet az Amnesty International (AI) emberi jogi szervezet készített és tett közzé a Kelet-Európa és Közép-Ázsia országairól szóló beszámoló részeként.

„Csak elvétve vonták felelősségre a Jevromajdan során elkövetett súlyos emberi jogi jogsértések elkövetőit” – állítják az emberi jogi aktivisták, akiket a zn.ua idéz.

Rámutatnak, a titkosszolgálatoknak azok a munkatársai, akik felelősek a 2014–2016 közötti időszakban Ukrajna keleti részén elkövetett titkos illegális fogva tartásokért és kínzásokért, továbbra is teljes büntetlenséget élveznek.

„Az aktivisták és újságírók elleni támadások kivizsgálása terén az elmúlt években csak néhány kiemelkedő ügyben volt megfigyelhető előrelépés. Új kezdeményezések születtek a nemi alapú erőszak leküzdésére, de gyakorlati megvalósításuk hatékonyságát nehezítette a politikai akarat vagy a megfelelő források hiánya” – derül ki a jelentésből.

Az Amnesty International azt állítja, hogy a Donyec-medence megszállt területeiről származó korlátozott információkból ismeretes, hogy ott erőszakkal elnyomják a másként gondolkodókat, a fogvatartottak ellen pedig széles körben alkalmazzák a kínzást és a rossz bánásmód egyéb formáit.

„Tovább romlott az emberi jogok helyzete az Oroszország által elfoglalt Krím-félszigeten, egyre újabb széles körű megtorlások bontakoztak ki a másként gondolkodók és a vallási kisebbségek ellen” – figyelmeztet az AI.

Az Amnesty jelentése kitér arra is, hogy Ukrajnában az újságírókkal szembeni rendszeres támadásokat nem vizsgálják ki alaposan.

(zn.ua/Kárpátalja)