A magyarországi érettségire készülő kárpátaljai diákok figyelmébe

Végzősöknek

2020. április 21., 18:52 , 1003. szám

Mint azt korábban hírül adtuk, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöksége levélben fordult Magyarország Köznevelésért Felelős Államtitkárságához, hogy hozzanak döntést arról, milyen eljárási rend vonatkozik majd a karantén miatt azon kárpátaljai magyar diákokra, akik Magyarországon is érettségizni szándékoznak.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár tájékoztatást adott a kérdéssel kapcsolatban.

Ebben a tanévben kizárólag írásbeli vizsgákat szerveznek Magyarországon május 4–21. között. A magyar hatóságok mindent el fognak követni, hogy a határon túli érettségizők átléphessék a határt, és részt vehessenek az érettségi vizsgákon. A külhoni érettségizők számára megkönnyítik a határátlépést, és a vizsgák után nem kell karanténba vonulniuk.

Amennyiben az ukrán fél részéről nem ütközik akadályba a kárpátaljai érettségizők határátkelése, és a diákok a járvány ellenére szeretnének Magyarországon érettségi vizsgát tenni, e-mail­ben kell jelentkezniük a Nemzetpolitikai Államtitkárságnál. A kárpátaljai érettségizőknek Bujdosó János főosztályvezetőnek kell írniuk az alábbi e-mail-címre: janos.bujdoso@me.gov.hu.

Maruzsa Zoltán kiemelte, hogy ebben a tanévben az érettségi vizsga senkinek sem kötelező. Amennyiben az érettségiző úgy döntött, hogy nem vállalja az egészségügyi kockázatot és ebben a tanévben nem tesz érettségi vizsgát Magyarországon, az április 21. (kedd) éjfélig jelezhette visszalépési szándékát.

Ha az érettségiző úgy döntött, hogy ebben a tanévben nem kíván vizsgát tenni, a befizetett vizsgadíjat visszafizetik, amennyiben a határidőig jelezte szándékát. Ebben az esetben az Oktatási Hivatal számlaszámot fog kérni, amelyre visszautalják a befizetett költséget.

Maruzsa Zoltán arra is felhívja a kárpátaljai érettségizők figyelmét, hogy ősszel ismét tartanak majd érettségi vizsgákat. Őszi érettségi esetén keresztféléves jelentkezéseket biztosítanak. Az őszi vizsgaidőszak 2020. október–november folyamán lesz megtartva. Az őszi vizsgaidőszak esetén a jelentkezési határidő szeptember 5.

(KMPSZ)