Az ukrán kormány május 11-ig meghosszabbította a karantént

2020. április 22., 16:13

Az ukrán kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy május 11-ig meghosszabbítja az országos karantént – közölte Denisz Smihal miniszterelnök.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter az elfogadott határozatból kiemelte: a kabinet egyúttal engedélyezi, hogy igénybe vegyék a városi közösségi közlekedési eszközöket azok, akik készek vért adni, mivel az országban hiány van vérkészletekből.

Ezenfelül bizonyos munkavállalói kategóriák számára engedélyezik a munkavégzést úgy is, hogy a kötelező orvosi vizsgálatokat, amelyeknek az elvégzése a karantén miatt most nem megoldható, későbbre halasszák.

Smihal szavai szerint a kormánynak a karanténból történő kilépéshez kidolgozott terve van, amely öt szakaszból áll. Ennek a kiindulópontja a karantén feloldásának napja, amely a mostani tervek szerint a járványhelyzet kedvező alakulása esetén május 11. lesz. Szavai szerint ahhoz, hogy feloldják a karantént, legalább tíz napig a betegek száma legfeljebb plusz-mínusz 5-10 százalék között ingadozhat, a COVID-19 betegeket ellátó kórházak telítettsége pedig nem haladhatja meg az 50 százalékot. „Csak ekkor folytatjuk a kilépési ütemtervet, és hajtjuk végre a következő négy lépést” – tette hozzá, a továbbiakról részleteket már nem közölve.

A kormány emellett az állami árszabályozást kiterjesztette 10 élelmiszerfajtára és 20 személyi védőeszközre, valamint gyógyszerre és több mint 10 típusú fertőtlenítőszerre. Az élelmiszerek közül a hajdina, a cukor, a prémium búzaliszt, a makarónifélék, a 2,5 százalékos zsírtartalmú pasztőrözött tej, a rozs- és búzakenyér, a C1 kategóriájú tojás, a bontott csirke, a szénsavmentes ásványvíz, és a 72,5 százalékos zsírtartalmú vaj került ezek közé.

Közben az elnöki hivatal szerdán bejelentette, hogy Ukrajnában megkezdik egy hazai fejlesztésű gyógyszer klinikai tesztelését, amely a várakozások szerint jelentősen csökkenti majd a Covid-19 szövődményei miatti elhalálozás veszélyét. További információkat a készítményről későbbre ígértek.

(MTI)