A csapi kórház is kapott a KMKSZ gyűjtéséből vásárolt eszközökből

2020. április 25., 08:03 , 1004. szám

Április 24-én délután a Csapi Városi Kórház is részesült a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány (JA) által meghirdetett gyűjtés során befolyt összegből vásárolt egészségügyi védőeszközökből. Az adományt Balogh Lívia, a KMKSZ Csapi Alapszervezetének és Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, valamint Balogh Oszkár, a Csapi Városi Tanács KMKSZ-frakciójának vezetője adta át.

– A KMKSZ egy hónappal ezelőtt gyűjtést indított azzal a céllal, hogy az első vonalban dolgozó egészségügyi dolgozók számára biztosítani tudjuk a védőfelszereléseket. Mostanáig 2,7 millió hrivnya összegű adomány gyűlt össze, s több mint 2 millió hrivnya értékben már vásároltunk egészségügyi védőfelszereléseket – tudtuk meg Balogh Oszkártól. – Ezeket szétosztottuk a megyében a magyarlakta településeken. A Csapi Városi Kórház is azon egészségügyi intézmények között van, ahová juttatunk az adományból, hiszen itt is szükség van a különböző védőeszközökre. A Csapi Városi Tanács legutóbbi ülésén márciusban még ki tudtunk utalni 35 ezer hrivnyát ezek megvásárlására, de azóta nem volt tanácsülés, a következő adag megvásárlásához szükséges pénzösszeg még nem áll rendelkezésre. Ezért most elsősorban egészségügyi maszkokat, illetve többször használatos köpenyeket hoztunk, ami nem volt a kórházban.

A Csapi Városi Kórház megbízott főorvosa, Szvitlana Iljusina kiemelte, hogy nagyon nagy jelentőséggel bír számukra az adomány.

– A kórházunkban nem kezelünk koronavírus-fertőzöttet, de a városban van egy személy, akinél a PCR-teszt pozitív lett. Ő orvosi megfigyelés alatt házi karanténban tartózkodik. A beteg a városi kórház munkatársaival nem volt kapcsolatban, valószínűleg az Ungvári Járási Kórházban fertőződött meg, ahol más megbetegedés miatt kezelték – közölte a főorvos.

A kórház első körben nincs kijelölve koronavírussal fertőzöttek fogadására. Csapon egyébként szükség esetén mobilbrigád száll ki a COVID-19-gyanús pácienshez, mintát vesznek, amit a kijelölt laboratóriumba Ungvárra szállítanak.

– Az egészségügyi dolgozók számára nagyon fontos eszközöket kaptunk, hiszen mi gyakorlatilag a legvédtelenebbek vagyunk a fertőzéssel szemben – hangsúlyozta Viktor Kurin, a Csapi Városi Egészségügyi Osztály vezetője, és elmondta, hálásak a KMKSZ-nek és a JA-nak a jótékonysági segélyért, s reméli, hogy az orvosok a védőfelszerelésekben magabiztosabban tudják majd végezni munkájukat. – Az állami költségvetésből kesztyűket és egyszer használatos maszkokat kaptunk, valamint a helyi büdzséből védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket vásároltunk. A legnagyobb szükség arra van, amit mindennap használnak: maszkok, respirátorok, kesztyűk, fertőtlenítőszerek. A PCR-tesztekhez szükséges mintavételi eszközöket úgyszintén meg kell vásárolni, hogy a csapi lakosok körében el tudjuk végezni a szűrést – foglalta össze az osztályvezető.

rv