Nyugdíjemelés: alamizsna a túléléshez

2020. április 29., 20:11 , 1004. szám

Május-1-jétől nő a nyug­díjasok illetménye, megkezdődik a nyugdíjak automatikus indexálása. A nyugdíjasok már március óta várták a járandóságuk növekedését, a hatóságok viszont azon igyekeztek, hogy szeptemberre halasszák a kifizetést.

„Eredetileg ősszel szerették volna elvégezni az indexálást, hogy megtakarítsanak néhány millió hrivnyát. De a koronavírus és a zuhanó támogatottság mindent megváltoztattak. Ezért döntöttek úgy, hogy nem késlekednek a kifizetésekkel” – mondta el Viktor Szkarseszkij közgazdász a strana.ua-nak nyilatkozva.

Az indexálást egyéb kifizetésekkel is összevonták, például azzal a „koronavírusos” ezer hrivnyával, amely az 5000 hrivnya alatti nyugdíjban részesülőket illeti meg, és a 80 év feletti nyugdíjasoknak járó havi 500 hrivnyával. Ezért a nyugdíjasok bizonyos kategóriái egyszerre két pótlékban részesülnek: majd kétezer hrivnyában fejenként. Ez segít „elleplezni” az indexálás meglehetősen szerény mértékét. Hiszen az alig 300 hrivnyával toldja meg a statisztikai átlagnyugdíjat. Némelyik nyugdíjas eleve nem kap semmit ezen a jogcímen. A 11,3 millió ukrán nyugdíjasból az indexálás csupán nyolcmilliót érint, mutat rá Szkarseszkij.

A strana.ua emlékeztet, az évenkénti kötelező indexálásra vonatkozó előírást a nyugdíjellátásról szóló törvény tartalmazza. Ugyanakkor Olekszij Kuscs, a Growford Intézet elemzője rámutat, a jogszabály nem írja elő, mikor kell végrehajtani az újraszámítást. Vagyis a nyugdíjakat januárban is meg lehet emelni, és szeptemberben is.

Az indexálás minden egyhavi késése nagyjából 2,5 milliárd hrivnya megtakarítást jelent a költségvetés számára. Így elmondhatjuk, hogy az ukrán nyugdíjasokon, akik március óta várták a nyugdíjátszámítást, máris megtakarított az állam kb. ötmilliárd hrivnyát. Érthető, hogy visszamenőleges hatállyal senki nem fog az idős embereknek megemelt összegű nyugdíjat folyósítani, azt csupán májustól fogják kapni.

Az indexálás

A nyugdíjak átszámítását az átlagbérek és az előző évi infláció növekedése alapján végzik. A kormány ezekből az adatokból számította ki az 1,11-es koefficienst, amellyel megszorozzák a nyugdíjellátásra jogosultak illetményét.

Az indexálás rendjét az idén április 1-jén jóváhagyott 251. számú miniszteri kabineti rendelet határozza meg. A dokumentum megállapítja egyebek mellett, hogy

1. A nyugdíjak újraszámítását május 1-jétől végzik. Ily módon nem igazolódtak be azok a remények, melyek szerint ha késéssel is, de az indexálást mégiscsak visszamenőleges hatállyal végzik el (márciustól, mint tavaly) a hatóságok.

2. Ha a kifizetendő nyugdíj havi összege, figyelembe véve az összes juttatást, a célzott készpénzsegélyt és egyéb illetményeket nem éri el a 2100 hrivnyát, akkor az ilyen személyeknek a hiányzó összegnek megfelelő pótlékot számítanak fel. Vagyis a minimális nyugdíj összege a jelenlegi 1,7 ezer hrivnyáról 2,1 ezer hrivnyára nő – tehát az aktuális létminimumra.

A Nyugdíjalap információi szerint kétezer hrivnya alatti juttatást Ukrajnában a nyugdíjasoknak nagyjából a 35%-a kap. A kifizetések átlagos összege 1,8 ezer hrivnya.

3. Azok számára, akiknek a nyugdíja meghaladja a 2100 hrivnyát, az indexálást az 1,11-es szorzóval végzik el.

4. Nem számíthat mindenki arra, hogy nyugdíját a létminimum szintjére emelik, legfeljebb azok, akik elegendő nyugdíjbiztosítási idővel rendelkeznek (a nők legalább 30 évvel, a férfiak legalább 35 évvel).

5. Vannak, akiknek a nyugdíja alacsonyabb a minimálbérnél. Kb. 1,4-1,5 ezer hrivnya közötti nyugdíjat mintegy 1,6 ezer fő kap, 1,4 ezernél kevesebbet pedig 78,4 ezer fő. Rendszerint azoknak számítanak fel ilyen csekély kifizetéseket, akiknek kevés a biztosítási ideje. Számukra az indexálás is minimális, nagyjából 100 hrivnya körüli összeg lesz.

Az ilyen esetekre vonatkozik a miniszteri kabinet következő normája: ha a nyugdíj újraszámításának eredményeként bekövetkező növekmény nem éri el a 100 hrivnyát, akkor a pótlékot „felkerekítik” eddig az összegig. Vagyis a nyugdíj minimális növekménye havonta 100 hrivnya.

Tekintettel arra, hogy a Nyugdíjalap szerint Ukrajnában az átlagos nyugdíj összege mintegy 3000 hrivnya, a nyugdíjasok többsége 330 hrivnya körüli pótlékra számíthat.

Nem mindenkinek jár az indexálás

A miniszteri kabinet határozata nem rendelkezik az indexálás alóli kivételekről.

A nyugdíjellátásról szóló törvény szerint azonban nem esnek indexálás alá a különféle „speciális nyugdíjak”, a bírák, ügyészek stb. nyugdíjai – mutat rá Viktor Szkarseszkij.

Nem kerül sor indexálásra azoknál a nyugdíjaknál sem, amelyek különféle juttatásokat is figyelembe vesznek (például a szolgálati időt, a kedvezményes szolgálati időt stb.). Vagyis, ha a nyugdíj kiszámított (alap) összege alacsonyabb, mint a tényleges összeg, amelyet az adott személy kézhez kap, a nyugdíj nem változik. Amint a dolgozó nyugdíjasoké se – őket se illeti meg az indexálás.

„Hivatalosan dolgozom, ezért nem lesz semmiféle indexálás a számomra” – jelezte egy ingerült ternopili nyugdíjas.

Ez a fajta szelektív indexálás felháborítja a nyugdíjasokat. Elsősorban azokat, akik a nyugdíj mellett folytatják a munkát. Mint rámutatnak, az indexálás hiányában a nyugdíjuk folyamatosan veszít az értékéből.

Pótlékok

Az április 1-jei kormányrendelet nemcsak a nyugdíjak indexálását írja elő, hanem egyéb nyugdíjpótlékokról is rendelkezik.

1. A COVID-19 negatív következményei miatt ezer hrivnya egyszeri pótlék illeti meg a lakosság bizonyos kategóriáit: azokat a nyugdíjasokat, akiknek a nyugdíja nem éri el a havi 5000 hrivnyát; akik a családfenntartó elvesztése miatt rokkantsági szociális ellátásban részesülnek; akik nyugdíjra nem jogosult személyek stb.

2. Emellett 500 hrivnya összegű havi pótlék jár a 80. életévüket betöltött nyugdíjasoknak, ha nyugdíjuk, valamennyi bónusz figyelembe vételével, nem haladja meg az adózott átlagbért (9,2 ezer hrivnya).

Ukrajnában a nyugdíjasoknak körülbelül a 88%-a részesül 5 ezer hrivnya alatti nyugdíjban. Vagyis ők számíthatnak a pótlólagos „koronavírusos” ezer hrivnyára, amelynek a kifizetését áprilisban már megkezdték, de folytatni várhatóan csak májusban fogják.

Ha a nyugdíjas egyszerre mindhárom fentebb ismertetett pótlékra jogosult – indexálás, „koronavírusos” ezer hr. és a 80 éves kor felett járó havi 500 hr, úgy legalább 1800 hrivnya pótlékra számíthat.

(zzz)