Rendkívüli ülést hívott össze a megyei tanács

2020. május 5., 19:52 , 1005. szám

Soron kívüli plenáris ülést tartott a Kárpátaljai Megyei Tanács május 5-én, amelynek napirenden szereplő pontjai elsősorban a koronavírus-járvány megfékezésére és leküzdésére, valamint az elmúlt héten a megye számos településén végigsöprő vihar okozta károkra irányultak.

Barta József, a megyei tanács első elnökhelyettese a TV21 Ungvár stábjának adott interjúban elmondta, az ülés összehívását a költségvetés módosítása tette szükségessé. „Pénzt kell előirányozni a koronavírus elleni küzdelemre, konkrétan egy harmadik laboratórium beüzemeltetésére, hiszen a meglévő kettő nem érkezik időben elvégezni a szükséges teszteket annak megállapítására, hogy a személy fertőzött-e a Covid–19 koronavírussal vagy sem, illetve emellett azon medikusok támogatására, akik a vírus elleni küzdelemben végzik munkájukat” – húzta alá Barta József, hozzátéve, hogy a közelmúltban helyenként lecsapott vihar okozta károk elhárítására is előirányoztak pénzösszeget a költségvetésből.

„Módosítottunk több megyei, regionális programot, illetve módosítottuk a megyei tanács házszabályát, amelynek értelmében már online módon is tudunk plenáris üléseket tartani, valamint az állandó bizottságok is online tudnak innentől kezdve tárgyalni és döntéseket hozni” – szögezte le a megyei tanács elnökhelyettese.

A képviselők összesen 9 kérdést vizsgáltak és szavaztak meg. Az ülésen jelen lévő 44 képviselő egyhangúlag fogadta el a vitatott 3316-os számú törvénytervezettel kapcsolatos tiltakozó beadványt is, amit továbbterjesztenek a Legfelső Tanácsnak.

„Elfogadtunk egy beadványt Ukrajna Legfelső Tanácsához tiltakozásul a 3316-os sorszámmal beregisztrált törvénytervezet ellen, amelyet a Legfelső Tanács hamarosan napirendre tervez tenni és elfogadni. Hogy miről szól ez a törvénytervezet? Javaslom, hogy akit érdekel, az nézzen utána. Gondolom, hogy Kárpátalja lakosságának nagy többsége támogat minket abban, amit mi elfogadtunk egyhangúlag: mi ezt a törvénytervezetet nem tartjuk jónak, kategorikusan ellene vagyunk és tiltakozunk” – fogalmazott Barta József.

A 3316-os törvényjavaslat Ukrajna Büntetőtörvénykönyvének módosítását célozza a szexuális orientáció és a genderidentitás megjelenési formái ellen elkövetett, gyűlöletből fakadó bűncselekményeket illetően. Olga Vaszilevszka-Szmahljuk, a Nép Szolgája párt egyik parlamenti képviselője által április elején benyújtott javaslat többek között egy új, 161-1. cikkely hozzáadását szorgalmazza, és bevezetné a büntetőjogi felelősséget a „szexuális orientációjú és genderidentitású személyek vagy csoportok méltóságának nyilvános megalázásáért”. Ennek értelmében a szabálysértő személyt 17 ezer hrivnyás bírságra vagy akár 5-től 15 évig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik.

CsA / TV21 Ungvár