Egyre közelebb a banktörvény elfogadása

2020. május 6., 19:53 , 1005. szám

Újabb lépést tett a banktörvény elfogadása felé az ukrán Legfelső Tanács múlt csütörtöki rendkívüli ülésén.

A parlament csütörtöki napirendjének legnagyobb érdeklődésre számot tartó pontja az ügyrendi szabályzat új, bizonyos törvények második olvasatban egyszerűsített eljárás alapján való tárgyalását engedélyező rendelkezésének első alkalmazása volt.

Némi túlzással akár azt is mondhatnánk, hogy a parlament három hete egyetlen jogszabály, a banktörvény tervezetének mielőbbi elfogadása végett módosította saját ügyrendi szabályzatát. A banktörvényt „Kolomojszkij-ellenes” törvényként is emlegetik, mivel az egykor az oligarcha többségi tulajdonában lévő, utóbb csőd közeli helyzetbe került és államosított PrivatBank esetében is alkalmazhatják. Lényege, hogy megtiltja az egykori tulajdonosoknak az államosított bankjaik visszaszerzését.

A jogszabály elfogadását a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Ukrajna további hitelezésének egyik feltételéül szabta, ezért érthető, hogy a kormányzat igyekszik minden akadályt elhárítani a tervezet mielőbbi elfogadásának útjából. Így azt a törvény ellenzői által benyújtott mintegy 16 ezer módosító indítványt is szeretnék a múlt részévé tenni, amelyeknek a hagyományos módon való feldolgozásához valószínűleg hosszú hónapokra, talán évekre lenne szüksége a parlamentnek.

A Legfelső Tanács által elfogadott ügyrendi módosítás ezt a töménytelen mennyiségű módosító indítványt segíthet szinte egy csapásra eltakarítani az útból. Ahhoz azonban, hogy a Rada élni tudjon az egyszerűsített eljárás lehetőségével a banktörvény második olvasatban történő tárgyalása során, 150 képviselő kezdeményező aláírására volt szükség a múlt heti ülésen. Sajtóinformációk szerint az aláírásgyűjtés kis híján kudarcba fulladt, ami azonban nem tekinthető különösebben meglepőnek azok után, hogy a Kolomojszkij-ellenes törvény már eddig is majdhogynem szakadást idézett elő a Nép Szolgája frakción belül. Miután azonban összegyűlt a kezdeményezéshez szükséges 150 aláírás, a parlament látszólag könnyen, 255 szavazattal elfogadta a speciális eljárás alkalmazására vonatkozó indítványt.

Azt talán mondani sem kell, hogy az elvben parlamenti többséget alkotó Nép Szolgája a frakció Kolomojszkijhoz köthető honatyáinak ellenállása miatt ezúttal sem volt képes egymaga biztosítani az indítvány keresztülviteléhez szükséges legalább 226 szavazatot. Az ő 213 voksukhoz szükség volt még független honatyák, valamint az elvben ellenzéki Hang frakció szavazataira is.

A lényeg azonban az, hogy most, a májusi ünnepek között vagy azokat követően, a frakcióknak és a képviselőcsoportoknak két munkanap áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy kiválasszanak a banktörvényhez benyújtott és korábban elutasított 5-5, számukra fontos módosító indítványt, amelyeket át kell adniuk az illetékes szakbizottságnak, amely a független honatyák által benyújtható egyetlen további módosító indítvánnyal együtt két nap alatt előkészíti a banktörvény tervezetét a második olvasatban való tárgyalásra.

Egyelőre megoszlanak a vélemények arról, hogy mikor ülésezhet legközelebb a parlament, mikor tárgyalhatják második olvasatban a banktörvény tervezetét, s mikor kerülhet sor a jogszabály végszavazására. A sajtó korábban úgy értesült, a Nép Szolgája frakció május 12-ére, azaz jövő keddre tervezi összehívni a Legfelső Tanács következő ülését. Petro Porosenko exállamfő, az ellenzéki Európai Szolidaritás (JSZ) párt parlamenti frakciójának társelnöke ugyanakkor kedden délelőtt, nem sokkal lapzártánk előtt bejelentette, hogy az ellenzéki frakcióknak és a képviselőcsoportoknak sikerült összegyűjteniük a parlament rendkívüli ülésének összehívásához szükséges 150 aláírást.

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség szerint Porosenko pártja, a JSZ mellett köszönetet mondott az aláírásokért az ugyancsak ellenzéki Haza és a Hang frakcióknak, amelyek teljes számban a kezdeményezés mellé álltak. Köszönetét fejezte ki továbbá az Ellenzéki Platform – Az életért frakciónak, a Bizalom és a Jövőért képviselőcsoportoknak, valamint annak a három képviselőnek a Nép Szolgája frakcióból, akik a frakciófegyelemre fittyet hányva adták az aláírásukat a kezdeményezéshez.

Porosenko azt szeretné, ha a házelnök legkésőbb péntekre, esetleg már csütörtökre összehívná a Legfelső Tanácsot. Az ülés napirendjén szereplő három kérdés közül kettő a koronavírus ellen küzdő egészségügyi dolgozók javadalmazását érintené. Így például az ellenzék javasolni fogja az egészségügyi dolgozók betegség- és életbiztosításának bevezetését.

Megfigyelők a korábbi ülések tapasztalatai alapján nem tartják kizártnak, hogy az ellenzék kezdeményezését kihasználva a Nép Szolgája ugyanaznap napirendre tűzze a banktörvényt, ennek azonban feltétele, hogy a szakbizottság az ülés napjáig befejezze a törvénytervezet előkészítését a második olvasatban való tárgyaláshoz.

(zzz)