Folytatódik a karantén, de enyhül a szigor

2020. május 6., 08:16 , 1005. szám

Ukrajnában május 22-ig meghosszabbítják a karantént – jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a miniszteri kabinet hétfői rendkívüli ülésén.

„A karantén meg lesz hosszabbítva május 22-ig. A továbbiakban figyelni fogjuk, miként halad a világjárvány a Földön, hogyan ingadozik a megbetegedési görbe nálunk” – idézi a kormányfőt a strana.ua.

Legutóbb május 11-ig hosszabbították meg a karantén-intézkedéseket. Ugyanakkor „az üzleti élet képviselőinek kérésére” a kormány május 11-től lazítani szándékozik a karantén szigorán.

Ennek szellemében azt tervezik, hogy május 11-től megnyílnak

– a parkok, terek, pihenési övezetek;

– a fodrászatok, szépségszalonok, manikűrszalonok;

– a kávézók és éttermek nyári teraszai;

– az elvitelre készítő közétkeztetési intézmények;

– a nem élelmiszertermékekkel nagy- és kiskereskedelmi forgalmat bonyolító intézmények (az elektronikai eszközöket, cipőt, ruházati cikkeket stb. forgalmazó szaküzletek, esetleg az üzletközpontok is, a szórakoztató részlegeik kivételével);

– a fogyasztói szolgáltató vállalatok;

– a múzeumok és könyvtárak;

– a fogászatok;

– az ügyvédi, könyvvizsgálói és közjegyzői irodák;

– újraindulnak a professzionális klubok edzései a csapatsportokban.

Ugyanakkor a többi korlátozás érvényben marad május 22-ig.

Korábban a kormány ötlépcsős tervet dolgozott ki az ország kivezetésére a karanténból, amelyben a karanténintézkedések fokozatos feloldását a megbetegedési mutatók alakulásától tették volna függővé. Néhány nappal később azonban a fokozódó lakossági elégedetlenség, elsősorban a kisvállalkozók tiltakozása miatt közölték, a korlátozásoknak a bejelentettnél gyorsabb ütemű feloldása is lehetséges. Így például már május 4-től országszerte újra megnyitották a fedett piacokat. Ez az új menetrend azonban már semmilyen módon nem függ a járványhelyzet alakulásától, sokkal inkább politikai válaszintézkedésnek tűnik a fokozódó lakossági nyomásra, az egyre több települést hatalmukba kerítő „karanténlázadásokra”.

A kormány részéről közölték, a korlátozások feloldását előre bejelentik, hogy a vállalkozóknak legyen idejük felkészülni a változásra. Ez utóbb ésszerű intézkedésnek bizonyult, hiszen láthattuk például, hiába engedélyezte a kormány a piacok megnyitását, nem mind nyitott ki azonnal, mivel képtelen volt megfelelni a hatósági egészségügyi követelményeknek.

(zzz)