Június 25-én kezdődhet az idei ZNO

2020. május 6., 11:22 , 1005. szám

Az Oktatási és Tudományos Minisztérium azt tervezi, hogy a külső független értékelés (ZNO) június 25-én veszi kezdetét. Az iskolai végzettséget igazoló dokumentumokat július végén kaphatják kézhez a végzősök – írja az osvita.ua Ljubomira Mandzij megbízott tárcavezetőre való hivatkozással.

„A végzősök a külső független értékelés formájában lebonyolított állami záróattesztáció után kaphatják meg a végzettséget igazoló okmányaikat. Erre hozzávetőlegesen július végén kerülhet sor” – közölte Ljubomira Mandzij, hozzátéve, hogy a ZNO-teszteket előreláthatóan június 25. és július 17. között bonyolíthatják le. Amennyiben ez a „forgatókönyv” valósul meg, a ZNO eredményeit július 31-ig fogják közzétenni.

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők úgynevezett elektronikus fiókjainak regisztrálása augusztus 1-jén kezdődik. A jelentkezők regisztrálása augusztus 13-tól augusztus 22-ig tart majd.

A felvételt nyert hallgatók számára az első évfolyam szeptember 15-én veszi kezdetét.

Az úgynevezett próba ZNO-ra június 15–17-én kerülhet sor a már korábban bejelentkezett vizsgázók számára. Mint ismeretes, a külső független próbaértékelés két vizsganapból áll. Az első napon ukrán nyelvből és irodalomból lehet tesztet írni. A második napon a már korábban bejelentkezett felvételizők azoknak a tárgyaknak az egyikéből írhatnak tesztet, amelyekből szintén rendeznek külső független értékelést az idén.

A hétfői nap talán legnagyobb meglepetése volt, hogy bejelentették, az oktatási tárca május 6–18. között engedélyezte a külső független értékelésre jelentkezetteknek a korábban már regisztrált vizsgahelyszín megváltoztatását. Ezt a lehetőséget azoknak a vizsgázóknak biztosítják, akiknek az oktatási intézménye és a lakóhelye más-más megyében, vagy egymástól több mint 150 kilométerre található. A minisztérium tájékoztatása kitér arra is, hogy a ZNO új helyszíne a vizsgázó otthonához vagy tartózkodási helyéhez legközelebb eső település lehet. Ehhez a vizsgázóknak az oktatási intézményük vezetőjéhez kell fordulniuk, megadva a ZNO új helyét és időpontját. Az oktatási intézmények vezetőinek azután módosítaniuk kell a regisztrációs adatokat.

A főiskolásokat és egyetemistákat érintő hír, miszerint az Oktatási és Tudományos Minisztérium levélben tájékoztatta a magiszteri képzést hirdető felsőoktatási intézmények vezetőit, hogy elhalasztották a regisztrálást a magiszteri képzésre jelentkezők egységes idegen nyelvű felvételi vizsgájára és az egységes szakmai felvételi vizsgára.

A felvételizők jelentkezésére május 12-től június 5-ig kerül sor.

Jehor Sztadnij miniszterhelyettes közölte, hogy a koronavírus-járvány terjedésére való tekintettel a tesztelésre való jelentkezés kizárólag online módon történik majd.

„A minisztérium részletes, lépésről lépésre haladó utasítást dolgozott ki és hozott nyilvánosságra arról, miként kell a választási bizottságoknak feldolgozni és regisztrálni a felvételizők dokumentumait” – jelezte Sztadnij.

A felsőoktatási intézmények felvételi bizottságainak elérhetőségei (e-mail-fiók, -cím, telefonszám) megtalálhatók az oktatási intézmények nyilvántartásában (Реєстр суб’єктів освітньої діяльності), és a felsőoktatási intézmények hivatalos weboldalain.

(ntk)