Szigeti Lajos: Üdv

2020. május 6., 09:15 , 1005. szám

Jókedvében teremt az Isten

lélekzendítő szépet

– remekművet a Mester.

 

Ott a boldogság,

ahol te vagy –

kíván testem-lelkem.

 

A budapesti Szigeti Lajos (1940) legutóbbi kötete Erővonalak címmel jelent meg néhány évvel ezelőtt, és a költő válogatott verseit foglalja magába, míg Üdv című rövid költeménye a Hitel 2020. januári számában olvasható.

A rövid költeményeknek mindig van figyelemkeltő hatásuk, a mi mostani esetünkben pedig a cím külön is kíváncsivá teszi az olvasót. Hogy tudniillik mit lehet elmondani az üdvösségről mindössze kétszer három sorban, hogy mit tud közölni Szigeti Lajos ezzel kapcsolatban, ami ráébresztő lehet számunkra. És amint átfut szemünk ezen a kétszer három sorocskán, valóban történik valami a gondolatainkkal. Megértettük, mit mond a szerző, és mégis kívánjuk újra elolvasni ezt az Üdvöt. Nos, „ebben áll a nagy titok” – hogy Kazinczy Ferenccel szóljunk.

Szigeti Lajos rövid költeménye „jól” mondja a „jót”, hisz nemcsak elgondolkodtat, milyen összetartozás lehet az alkotásban föllelhető „lélekzendítő szép” és a „boldogság” között, hanem a „remekműteremtés” szakmai problémáján kívül arra is utal egyértelműen, hogy üdvösségünk szolgálatába testi mibenlétünk ugyanúgy képes elszegődni, mint lelki tartományunk...

Penckófer János