Lezárult az MKP által a felvidéki magyarok körében indított közösségi konzultáció első köre

2020. május 13., 09:09 , 1006. szám

Lezárult a Magyar Közösség Pártja (MKP) által a felvidéki magyarok körében a szlovákiai parlamenti választások eredményeiről indított közösségi konzultáció első köre, amelyet egy újabb, a kormányprogrammal és a felvidéki magyarság jogaival kapcsolatos konzultáció követ – jelentette be Őry Péter, az MKP ügyvivő elnöke online sajtótájékoztatón múlt szerdán.

A felvidéki magyar párt áprilisban indította el a www.konzultacio.sk címen elérhető konzultációját, amelyben a közösséget érintő országos és regionális kérdésekben kéri ki a felvidéki magyarok véleményét, hogy így vonja be őket a politikai döntéshozatalba.

A konzultáció első körében a február végi parlamenti választások eredményeire, illetve az új típusú koronavírus miatt kialakult válságra vonatkozó kérdések szerepeltek.

A válaszok szerint a résztvevők többsége, több mint ötven százaléka elégedetlen a parlamenti választások eredményével. Legnagyobb hányaduk – közel hetven százalékuk – azért, mert az MKP nem jutott be a parlamentbe. Ugyanakkor háromnegyedük elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy kormányváltás történt, de csak tíz százalékuk örült annak, hogy Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű mozgalom elnöke alakíthatott kormányt. Érdekesség, hogy a résztvevők több mint egynegyede azt jelölte meg a választási eredmények pozitívumaként, hogy nem jutott be a parlamentbe a liberális Progresszív Szlovákia és az Együtt (PS-Spolu) alkotta koalíció.

A koronavírus-válság kapcsán a résztvevők többsége (mintegy 70 százalék) elégedetten nyilatkozott a járvány elleni kormányzati intézkedésekről. Legnagyobb hányaduk, közel egyharmaduk azt jelezte, hogy a válság okozta bevételkiesés kezelésére 3 hónapnyi anyagi tartaléka van, egynegyedük 6 hónapnyi tartalékról számolt be, és 15 százalékuk mondta azt, hogy semmilyen tartaléka sincs.

Őry Péter elmondta: az utóbbi időben számtalan megkeresést kapnak azokkal a problémákkal kapcsolatban, amelyeket a szlovák–magyar határ lezárása okoz a határ két oldalán élő magyaroknak. Közölte: az MKP levélben fordult a magyar és a szlovák külügyminiszterhez, kérve, hogy vizsgálják meg a határok mielőbbi újranyitásának lehetőségeit.

(MTI/Kárpátalja)