A vártnál nagyobb az ukrán gazdaság visszaesése

2020. május 15., 12:34

Az ukrán gazdaság 1,2%-kal esett vissza 2020 első negyedévében – jelentette a korrespondent.net a Gazdaságfejlesztési és Kereskedelmi Minisztérium jelentése nyomán.

A szakértők előrelátták az ukrán gazdaság teljesítményének romlását. Ugyanakkor az év első két hónapja alapján 0,2%-os, az első negyedévben pedig 0,9%-os visszaesésre számítottak.

A kompozit termelési index (SZIP) csökkenése az első negyedévben elérte a 3,8%-ot, szemben az év első két hónapjának 1,8%-ával. A tárca szerint erre mind a viszonyítási bázis alakulása (2019 márciusában a SZIP növekedése 0,5%-ról 2,6%-ra gyorsult fel), mind a koronavírus terjedésének első negatív következményei befolyással voltak.

„A világjárvány negatív hatásait döntően a világpiaci kereslettől függő ágazatok érzékelték (kohászat, gépipar). Ugyanakkor a gyógyszeripari termékek és háztartási vegyszerek előállítása nőtt a kereslet növekedése miatt” – derül ki a jelentésből.

Az Ukrán Nemzeti Bank korábban 0,5%-ra becsülte a GDP visszaesését az első negyedévben. Előrejelzésük szerint 2020-ban az ország gazdasága 5%-kal zsugorodik, 2021-ben viszont 4,3%-os növekedéssel számolnak.

(korrespondent.net/Kárpátalja)