Kijev továbbra is hallgat. Lesz-e Visk központú kistérség?

2020. május 19., 17:00

Az elmúlt napokban a Felső-Tisza-vidéken felpörögtek az események. Lapunk folyamatosan beszámolt arról, hogy Visk és Veléte milyen lépéseket tett a kormány által önkényesen elfogadott kistérségekről szóló távlati tervezet kapcsán. Május 18-án rendkívüli ülés keretében Visk és Veléte képviselői Ukrajna törvényeinek megfelelően hivatalosan is ratifikálták a Viski kistérséget.

Hétfőn délután Visk és Veléte rendkívüli ülésen hozta meg az önkéntes egyesülés folyamatának utolsó lépéseként a hivatalosan megszavazott egyesülést, melyet dokumentumban is rögzítettek. Mindezt Ukrajna törvényeinek megfelelően a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal jóváhagyásával.

Ez azonban még nem biztosíték, hogy a Viski kistérség valóban létrejöhet. Ugyanis mindehhez Kijev jóváhagyása is szükséges. Lassan hat napja, hogy az érintettek tiltakozásuknak hangot adva felkeresték a járási és megyei hivatali szerveket az ügy tisztázása és helyreállítása érdekében, ám a kormány részéről egyelőre mély csönd van.

Olekszij Petrov, Kárpátalja kormányzója múlt hét pénteken mindenkit türelemre intett, és arról biztosított, hogy a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal támogatja a Viski kistérség létrejöttét, ezért levélben fordulnak az Ukrán Miniszteri Kabinethez az elfogadott távlati terv módosítására, és az ügy tisztázására.

Vajon valóban félreértés történt? Vagy előre megtervezett, az oligarchák kezére játszó kedvező lépés született a kormány részéről, amely szembeszállva a népakarattal, a jól megszokott korrupt módon hozta meg döntését. Várhatunk változást a Nép Szolgájától? Vagy ők is egyek azon eddigi korrupt vezetőkkel és kormányokkal, akik mézes-mázosan beszélnek a nép előtt, közben pedig fittyet hányva rájuk végzik kétes ügyleteiket? Számít-e a nép akarata? Dönthet-e szabadon saját jövőjéről Visk és Veléte?

Hogy hogyan alakul a Viski kistérség sorsa, az a kormány lépésén múlik. Hiszen a Felső-Tisza-vidék eme részén minden hivatalos folyamatot végigvittek a Visk központú kistérség megalakítására. Most már mindenki azt várja, hogy Kijev hogyan tesz pontot az i-re?

/kőváry/