Béranyaság: Jó biznisz törvényen innen és túl

2020. május 20., 19:09 , 1007. szám

Az elmúlt hét sokakat megérintő híre volt, hogy majd félszáz csecsemőt gondoznak egy kijevi hotelben. Valamennyiüket ukrán bér­anya szülte, s a koronavírus, illetve a határok lezárása miatt ragadtak Ukrajnában. Mind arra vár, hogy értük jöjjenek külföldi örökbefogadó vagy genetikai szüleik, s elutazzanak velük új hazájukba, ahol egy remélhetőleg boldog élet vár rájuk. A hír akár szenzációs leleplezés, megrázó dráma is lehetne, ha nem tudná az ország apraja-nagyja már évek óta, hogy Ukrajna egyike azon kevés országnak a világon, ahol a törvények még mindig lehetővé teszik a béranyaságot.

Hivatalos felháborodás

Amennyire tudni lehet, a hírt Ljudmila Denyiszovának, a Legfelső Tanács emberi jogi biztosának Facebook-bejegyzése nyomán kapta fel az ukrán sajtó. Az ombudsman a közösségi oldalon jelezte, a tény, miszerint negyvenhat béranya szülte csecsemő tartózkodik az egyik kijevi szállodában, alátámasztja, hogy a szóban forgó magánklinika rendszeresen nyújt a béranyasággal kapcsolatos szolgáltatásokat. A politikus azonnali és komplex reagálást igénylő problémának nevezte a bér­anyaságot. Figyelmeztetett, hogy a külföldieknek nyújtott efféle szolgáltatások miatt sérülhetnek a gyermekek jogai. Denyiszova egyben a jogszabályok módosítására szólított fel, hogy csak ukránok vehessék igénybe a béranyaságot mint szolgáltatást.

Az ukrán nők a szegénység miatt élő inkubátorokká válnak a külföldiek számára – fokozta a helyzet drámaiságát összeállításában a strana.ua, s ráadásként közölte a városszéli hotelben készült felvételt, amelyen látható, amint egy helyiségben szorosan egymás mellett sorakoznak a „bércsecsemők” ágyacskái. A látvány még akkor is megdöbbentő, ha a picinyek láthatóan ápoltak, dadák vigyáznak rájuk, s a felvételen elhangzik, hogy gyermekorvosok felügyelete alatt állnak.

A karantén okozta a fenn­akadást

A válóságban szó sincs leleplezésről, a szóban forgó magánklinika maga tette közzé a néhány perces angol nyelvű videofelvételt, melyet a külföldi – egyesült államokbeli, olaszországi, spanyolországi, brit, kínai, franciaországi, német stb. – örökbefogadó szülőknek szántak, mintegy emlékeztetve őket, hogy a gyermekek jól vannak, rájuk várnak. Ami azt illeti, az ombudsman felháborodása sem igen érthető. Maga Denyiszova említi egy másik nyilatkozatában, hogy Ukrajna-szerte mintegy 100 csecsemő került hasonló helyzetbe a kijevihez fogható intézményekben.

A gondot a koronavírus-járvány okozta, amely megbénította a világot. A fővárosi klinika vezetője elmondta, ahhoz, hogy a gyermekek genetikai szülei beutazhassanak Ukrajnába karantén idején, speciális engedély szükséges, amelyet a Külügyminisztérium ad ki, de csak akkor, ha a másik ország – a szülők országa – fordul hozzájuk megkereséssel, mivel magánszemélyekkel „nem állnak szóba”. Néhány ország, köztük az USA és több európai állam tett lépéseket állampolgárai érdekében, a többi ugyanakkor egyelőre nem „reagált”. Jelen helyzet szerint 16 pár tudott beutazni ily módon Ukrajnába, akiknek természetesen le kell tölteniük a kötelező kéthetes karantént, mielőtt nekiláthatnának az ügyintézésnek.

Az ukrán hivatalok annál élénkebben reagáltak az esetre. Ellenőrzést tartottak a klinikán a szociális, az emberi jogi hatóságok, valamint a rendőrség is. Ami viszont némileg szokatlan: mindent rendben találtak és nem akadékoskodtak tovább. Persze, miért ne találtak volna mindent rendben, ha egyszer a klinika a törvényeknek megfelelően működik?

Hogy akkor miért volt a nagy felhajtás? Talán azért, mert Ukrajna egyike azon néhány országnak, ahol még mindig engedélyezett a béranyaság a külföldi „megrendelők” számára, miközben a világ nagy részében etikai és jogi megfontolásokból már betiltották az eljárást. Talán Kijevben úgy érzik, hogy nem túl elegáns a kisebbséghez tartozni.

Egyre népszerűbb a bér­anyaság

A Families Through Surrogacy szervezet adatai szerint az elmúlt néhány évben közel a tízszeresére nőtt azok száma, akik igénybe kívánják venni az ukrajnai béranyák szolgáltatásait. Ukrajna népszerűsége különösen azután nőtt meg e tekintetben a jómódú, gyermekre vágyó emberek körében, hogy a közelmúltban Thaiföld, majd India is betiltotta ezt a tevékenységet. De azért is sokan választják Ukrajnát, mert itt viszonylag olcsó a „szolgáltatás”. Például Amerikában vagy Hollandiában legalább 100 ezer dollárt kellene kifizetni, Ukrajnában viszont 30 és 70 ezer dollár között ingadoznak az árak.

Jelenleg tucatnyi ukrán magánklinikán végeznek mesterséges megtermékenyítést. Az erre vállalkozó nőket külföldi házaspárok sejtjeivel termékenyítik meg, akik azután vagy itthon hordják ki a csecsemőket, vagy a „megrendelők” magukkal viszik őket külföldre, teljes ellátást biztosítva a számukra.

Béranyák káros szenvedélyektől mentes, egészséges, legfeljebb 35 éves fiatal nők lehetnek. Az utóbbi években egyre többen jelentkeznek a feladatra. A más gyermekének világra hozataláért 10-15 ezer dollárhoz jutnak, amiből házat vehetnek maguknak vidéken, esetleg rendezhetik tartozásaikat. Ezek leggyakrabban munkanélküli, vagy nehéz szociális helyzetben lévő nők, akik nemegyszer egyedül nevelik gyermeküket.

Szervdonorokká is válhatnak a gyerekek?

Ukrajnában évente csupán hivatalosan mintegy ezer gyermeket szülnek külföldieknek ukrán nők, nem hivatalosan azonban lényegesen magasabb lehet a számuk. Pontos nyilvántartást senki nem vezet, különösen azokról az esetekről, amikor fiktív okmányok készülnek, fiktív házasságok köttetnek a cél érdekében. Szinte természetes, hogy az alvilág rátelepedett erre a jövedelmező „üzletágra”. Előfordul, hogy idegen gyerekeket próbálnak meg eladni a pároknak, az sem ritka, hogy gyerekeket visznek ki külföldre a szerveik miatt. Úgy tudni, Kínában, az Egyesült Államokban, Izraelben a legnagyobb a kereslet irántuk.

Az alvilág feltűnésének óhatatlan következménye, hogy a béranyák és a külföldi megrendelők egyaránt könnyen válhatnak csalás, zsarolás áldozataivá. Például a béranyák több pénzt követelhetnek azzal fenyegetőzve, hogy különben elvetetik a gyermeket, amelynek a kihordását vállalták, vagy utóbb nem adják át a megszületett csecsemőt. Ritkán ugyan, de az is megtörténik, hogy a külföldi pár áll el az egyezségtől, vagyis nem veszi át a gyermeket, s értelemszerűen nem is fizet érte. Ez főként olyankor fordulhat elő, ha a gyermek betegen, esetleg valamilyen rendellenességgel születik.

Ilyen helyzetekben a jog, a hatóság senkit nem véd: se az anyát, se a gyermek örökbefogadóit. Hiába kötnek előzőleg bármilyen szerződést a felek, a közvetítők és a jogászok, ha a törvény nem szabályozza megfelelően a területet. Ezzel együtt az efféle „problémás” esetek viszonylag ritkák, így Ukrajna továbbra is népszerű azok körében, akik szinte mindenáron saját gyermeket szeretnének.

(ntk)