Életbe lépett a tömeges tesztelést elrendelő törvény

2020. május 20., 18:17

Május 19-én életbe lépett a polgárok tömeges koronavírusra való tesztelését előíró törvény – jelentette a zn.ua.

A jogszabály a karantén végéig és a kormány által bevezetett korlátozó intézkedések visszavonásáig, illetve az ezt követő két hónapban lesz érvényben.

A szabályozás értelmében a tesztelés kötelező lesz mindazok esetében, akik a koronavírus tüneteivel fordulnak orvoshoz, illetve akik megállapítottan koronavírusos személlyel érintkeztek. Ugyancsak kötelező a teszt elvégzése az egészségügyi dolgozók, a Covid–19 terjedését megakadályozni hivatott intézkedésekben részt vevők (köztük és a rendőrség és a nemzeti gárda munkatársai) számára.

A törvény rendelkezései között szerepel egyebek mellett, hogy az önkéntes karanténra kényszerült egészségügyi dolgozók a karantén idejére a teljes bérüket megkaphatják a korábbi 50% helyett.

Lehetővé válik a gyakornok orvosok, illetve a szakvizsga nélküli orvosok önkéntes alapon történő bevonása a koronavírus elleni küzdelembe.

Ezenkívül a törvény kötelezi a kormányt, hogy rendszeresen tegye közzé az egészségügyi intézmények tesztekkel, személyes védőeszközökkel való ellátottságára, a beszerzések és a humanitárius segélyek megyénkénti elosztására vonatkozó információkat.

(zn.ua/Kárpátalja)