Potápi: A járvány miatt más módon kell megtartani a megemlékezéseket a nemzeti összetartozás napján

2020. május 20., 09:24 , 1007. szám

A koronavírus-járvány miatt más módon kell megtartani a megemlékezéseket nemcsak a június 4-i nemzeti összetartozás napján, hanem egész évben – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára május 12-én az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár elmondta, a nemzetpolitikához kapcsolódó programok nagy részét online tartják meg, így jött az ötlet, hogy a június 4-i ünnep alkalmából fiataloknak szóló videopályázatot hirdetnek, „Milyen jó, hogy itt vagyunk” címmel. A beérkező videókból egy válogatást készítenek a nemzeti összetartozás napjára – fűzte hozzá.

Potápi Árpád János elmondta azt is, a videók témája nemcsak a trianoni békediktátum – amelynek idén van a 100. évfordulója – lehet, hanem például az is, hogy majdnem pont tíz évvel ezelőtt adta meg az Országgyűlés minden magyar számára a kettős állampolgárság lehetőségét.

A műsorból kiderült az is, az elkészült pályamunkákat az osszetartozunk@hatartalanul.net címre várják.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága közölte az MTI-vel, hogy a pályázatra 10–25 év közötti külhoni és anyaországi fiatalok jelentkezhetnek olyan, telefonnal vagy akár kamerával készült alkotással (kisfilmmel vagy videoüzenettel), amelyben bemutatják, mit jelent számukra az összetartozás.

A fiatalok három korcsoportban – 10–14 évesek, 15–18 évesek, 19–25 évesek korosztályában – jelentkezhetnek. Az alkotások hossza minimum 15 másodperc, maximum 5 perc lehet. A jelentkezési határidő: május 25-e éjfél.

(MTI/Kárpátalja)