Zsidókat listázott volna a rendőrség Kolomijában

2020. május 20., 10:20 , 1007. szám

A furcsa történet azzal kezdődött, hogy – amint azt utóbb Eduard Dolinszkij, az Ukrán Zsidó Bizottság elnöke a Facebook közösségi oldalon nyilvánosságra hozta – az Ivano-Frankivszk megyei rendőrség stratégiai nyomozati főosztálya levélben felszólította Jakiv Zaliscsikert, a kolomijai zsidó közösség vezetőjét, bocsássa rendelkezésükre a működési szabályzatuk másolatát, a közösség tagjainak névsorát, a tagok címét és mobiltelefonjuk hívószámát, valamint a kolomijai felsőoktatási intézményekben tanuló zsidó nemzetiségű hallgatók neveit.

A levél egyebek mellett megemlíti, hogy a rendőrség szóban forgó főosztálya többek között a transznacionális és etnikai szervezett csoportok és bűnözői szervezetek ellen harcol, amivel a szerző akarva-akaratlanul azt a látszatot keltette, mintha a zsidók egy etnikai bűnözői csoport lennének.

A helyi zsidó közösség vezetőjének helyén volt a szíve, közölte a rendőrséggel, hogy az alapszabályuk megtalálható az állami nyilvántartásban, a vallási közösségek az államtól elválasztva működnek, a közösség tagjainak személyes adatait csak hivatalosan megindított büntetőeljárások kapcsán kötelesek kiadni.

Zaliscsiker kezdetben nem tulajdonított különösebb jelentőséget a februári keltezésű levélnek, ám május elején, a győzelem napja tájékán megmutatta az Ukrán Zsidó Bizottság elnökének.

„Érdekes módon 1941-ben a nácik és az ukrán segédrendőrség szintén követelték, hogy nyújtsák be a zsidók névsorát” – vont párhuzamot a múlttal Dolinszkij, aki a BBC ukrán nyelvű portáljának azt mondta, hogy ami történt, az „totális szégyen és nyílt antiszemitizmus”.

Az eset híre bejárta a nemzetközi sajtót, s a közösségi oldalakon is hatalmas felháborodást keltett.

„Már elnézést, de miért vannak meglepve? Előbb Ivano-Frankivszk polgármestere SS-katonáknak öltözött figurák körében állva ünnepélyesen eltemette az SS Galizien hadosztály veteránját. Aztán a helyi rendőrfőnök beköveteli a helyi zsidók névsorát. Bocsánat, de mit kellene tennie a rendőrfőnöknek, ha nem azt, hogy bekéri a zsidók névsorát? Mit vártak tőlük, mi?” – írta Maksz Buzsanszkij kormánypárti parlamenti képviselő a közösségi médiában.

A strana.ua felidézi, hogy a régió a közelmúltban egy másik etnikai alapú incidenstől volt hangos. Április 22-én Ivano-Frankivszk polgármestere, Ruszlan Marcinkiv – aki egyébként a Szvoboda nacionalista párt tagja –, egy operatív tanácskozáson utasítást adott, hogy a városból minden romát szállítsanak el Kárpátaljára.

A kolomijai zsidó közösség vezetőjének címzett levél miatt kipattant botrány közben odáig duzzadt, hogy a rendőrség bejelentette, eljárást indított a zsidó közösség tagjainak névsorát bekérető munkatársa ellen. Ihor Klimenko országos rendőrfőnök hangsúlyozta, az idegengyűlölet és az antiszemitizmus efféle megnyilvánulásai teljességgel elfogadhatatlanok. Bocsánatot kért az érintettektől a rendőrség Ivano-Frankivszk megyei vezetője is. Úgy tudni, hogy a rendőrség belbiztonsági főosztálya és fő nyomozati osztálya hivatalos vizsgálatot folytatott az ügyben. Aztán május 18-án a vesti.ua kormánypárti parlamenti képviselőkre hivatkozva közölte, a rendőrség elbocsátotta ominózus munkatársát.

Miközben ily módon nyugvópontra látszik jutni az ügy, a kolomijai és az ivano-frankivszki zsidók még mindig nem értik, mi lehetett a rendőrség célja a levéllel. Arra sem kaptunk magyarázatot, miért csak a kolomijai közösség vezetőjét keresték meg.

(hk)