Drága a korai szamóca

2020. május 21., 18:14

Az idei korai szamócatermés a legrosszabbnak bizonyulhat az elmúlt öt esztendőt tekintve – jelentette az UNIAN hírügynökség a Suvar, a mezőgazdasági termékek egyik legjelentősebb nyugat-ukrajnai nagybani piacának elemzőosztálya nyomán.

Az osztály sajtószolgálata arra hívja fel a figyelmet, hogy a szamóca ára – még a mérsékelten jó termést hozó években is – az értékesítés megkezdésének napjától esni szokott, idén azonban a korlátozott kínálat miatt az árak meglehetősen lassan csökkennek, a folyamat csupán május 15. után gyorsult fel.

A tájékoztatás értelmében 2020-ban a szamócaidény a tavalyinál egy héttel később kezdődött. Meglehet, már a napokban tanúi lehetünk, amint a szamóca ára gyorsabban kezd esni, azonban máris nyilvánvaló, hogy a korai gyümölcs ára idén rekord magas lesz, mutatnak rá a Suvarnál.

Ezzel együtt a termelők közül nem mindenki számíthat kiemelkedően magas bevételre. Egyes gazdaságokat jelentős veszteség ért a május eleji fagyok miatt. Ugyanakkor az ukrajnai szamóca magas ára ellenére meglehetősen gyorsan kiszorította a piacról a görög és spanyol importból származó termést.

Május 18-án a Suvar lembergi nagybani piacán egy kg szamóca ára 65-70 hrivnya körül mozgott.

(unian.ua/Kárpátalja)