Avakov július közepére várja a teljes határnyitást a szomszédokkal

2020. május 22., 10:30

Ukrajna körülbelül július közepére nyithatja meg teljesen határait szomszédaival – közölte Arszen Avakov belügyminiszter, akit az UNIAN hírügynökség idéz a kormány hivatalos weboldala, az Urjadovij Portal nyomán.

A belügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy fokozatosan nyílnak meg az átkelőhelyek az Európai Unió határain. Döntöttek 66 határátkelő megnyitásáról a Lengyelországgal, Magyarországgal, Szlovákiával, Romániával és Moldovával közös határon.

„Kétoldalú kapcsolatban állunk partnereinkkel, figyeljük, milyen szabályok vannak náluk érvényben, s lépésről lépésre nyitjuk meg az átkelőhelyeket. De jelenleg csak az utazhat Romániába vagy Lengyelországba, aki rendelkezik ezen országok útlevelével, vagy letelepedési engedélye van. Arra számítunk, hogy ez a rendszer körülbelül július közepén megváltozik, s teljes egészében helyreállhat a forgalom” – jelezte Avakov.

A belügyminiszter ezenkívül úgy vélte, hogy Ukrajna a karanténból kivezető „lágy lépések” közepette fog élni mindaddig, amíg meg nem születnek a koronavírus elleni oltóanyag, s a betegség garantált gyógymódja.

(unian.ua/Kárpátalja)