Kisebb drágulás az élelmiszerboltokban

2020. május 23., 19:35

Ukrajnában a hét folyamán enyhén emelkedtek az élelmiszerárak – jelentette a korrespondent.net az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) heti jelentése nyomán.

„Többek között drágultak a gyümölcsök a kínálat csökkenése miatt, valamint a marhahús és egyes gabonafélék” – idézi a portál a jelentést.

A tájékoztatásból kitűnik, hogy azon élelmiszerek esetében, amelyeket állami megfigyelés alá vontak, az árak mozgása jelentéktelen és eltérő irányú volt.

„Az online áruházak adatai alapján április–májusban az ilyen termékek többségének ára legfeljebb 3%-kal változott hetente, némelyikük még kevesebbe is került” – írja az NBU.

Ismeretes, hogy május 18-án életbe lépett a miniszteri kabinet rendelete az árak szabályozásáról, amely kötelezi a kiskereskedőket, hogy bizonyos élelmiszerek és egészségügyi termékek esetében előre jelentsék be a fogyasztói árak emelkedését.

Ihor Petrasko gazdasági és kereskedelmi miniszter szerint az állami szabályozás segít megőrizni az árak stabilitását bizonyos társadalmilag fontos árucsoportok esetében.

(korrespondent.net/Kárpátalja)