A bolgár kisebbség és a közigazgatási reform

2020. május 27., 10:42 , 1008. szám

Némileg váratlanul aggasztó hírek érkeztek a napokban az ukrajnai bolgár kisebbség felől.

A nyugalom megzavarójának közvetlenül az a Bulgária parlamentje által múlt szerdán elfogadott nyilatkozat tekinthető, amelyben a balkáni ország képviselői élesen tiltakoztak az ukrán hatalomnak az ukrajnai bolgár kisebbség egyik fő központjának számító Odessza megyei Bolgradi járás közigazgatási reformjára vonatkozó tervei ellen.

„Nyilatkozatában a bolgár parlament határozottan nem értett egyet a tervezett adminisztratív változtatásokkal, és felszólította a bolgár kormányt, hogy tegyen meg mindent az ukrán kormány előtt a bolgradi járási bolgár közösség integritásának megőrzése érdekében a közelgő közigazgatási-területi reform során” – közölték a bolgár parlamentben az Ukrajinszka Pravda tudósítása szerint.

Az ukrán kormány által tervezett közigazgatási reform öt kistérséget hozhat létre a Bolgradi járásban, amelyekben az etnikai bolgárok többé nem lennének többségben. Szófia véleménye szerint ez sértené a nem hivatalos adatok szerint közel 250–300 ezer fős ukrajnai bolgár kisebbség jogait.

Amint az várható volt, Ukrajna Külügyminisztériuma azonnal tiltakozásának adott hangot a nyilatkozat miatt, elfogadhatatlannak nevezve az ukrán belügyekbe való beavatkozásra tett kísérletet. Hangsúlyozták, hogy Ukrajna közigazgatási-területi berendezkedésének kérdése az ukrán állami hatóságok kizárólagos hatáskörébe tartozik. Jelezték azt is, a Bolgradi járás kérdését az ukrán törvényekkel összhangban fogják megoldani, figyelembe véve a helyi lakosság, köztük a nagyszámú bolgár közösség álláspontját.

A harcias nyilatkozatváltás ellenére az ügyből nem lett komolyabb nemzetközi bonyodalom. Az ukrán külügyi tárca hivatalos weboldalán megjelent tájékoztatás értelmében Vaszil Bondar külügyminiszter-helyettes fogadta Kosztadin Kodzsabasev kijevi bolgár nagykövetet, s kijelentette:

„A diplomaták mindig megtalálják a közös hangot. Ukrajna és Bulgária között nincs nézetkülönbség az ukrajnai bolgár közösség jogainak biztosításával kapcsolatban. Megállapodtunk, hogy minden aktuális kérdést konstruktív szellemben oldunk meg.”

Nem töprenghettünk túl sokáig a történteken, mert a külügyminisztériumi beszámolóval szinte egy időben az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Odessza Megyei Főosztálya közleményében idézte Ivan Bakanovot, az SZBU vezetőjét, aki kijelentette, hogy külföldi hírszerző szolgálatok destabilizálni kívánják a helyzetet Odessza megyében.

„Odessza megye területét tekintve Ukrajna legnagyobb régiója. Soknemzetiségű, hosszú határokkal, erős tengeri kereskedelmi kikötőkkel és komoly gazdasági potenciállal. Nagyon jól tudjuk, hogy a külföldi titkosszolgálatok hogyan próbálják megingatni az odesszai régió helyzetét. De nem fog sikerülni nekik. Az SZBU sikeresen száll szembe az ilyen kísérletekkel, és a jövőben is így fog tenni” – nyilatkoztatta ki Bakanov, azt azonban nem árulta el, hogy mely országok titkosszolgálataira gondol.

Az embernek az a benyomása támadhatott, hogy Odessza váratlanul ellenséges, már-már háborús területté vált. Csak az nem derült ki egyértelműen, hogy miért. Igaz, 2014 óta tudhatjuk, hogy a kijevi megítélés szerint a térség lakosságának és elitjének egy része enyhén szólva nem lojális a mindenkori, nemzetállamot építő központi hatósághoz, ám ezúttal semmi nem utalt az ellentétek kiújulására. Hacsak az nem, hogy május közepén Volodimir Zelenszkij leváltotta az SZBU Odessza megyei főosztályának vezetőjét.

A strana.ua összeállításában rámutat, a bolgárok lakta járás kistérségekre osztásának terve még Petro Porosenko kormányzásának idejéből való, de csak most került a Közösség- és Területfejlesztési Minisztérium elé. Nyilván ennek tudható be a bolgár lakosság elégedetlensége. Úgy hírlik, még tiltakozó megmozdulást is szerveztek a megyei állami adminisztráció épülete elé, amiért nem veszik figyelembe a véleményüket. A megyei adminisztrációban viszont az a hír járja, hogy a megmozduláshoz, sőt a bolgár parlamenti nyilatkozathoz is köze lehet Anton Kissze parlamenti képviselőnek, aki az ukrajnai bolgár kisebbség vezetőjeként pozicionálja magát, s aki állítólag személyesen érdekelt a Bolgradi járás egységének megőrzésében.

Ám akármi is az érdeke Kisszének, az mit sem változtat a tényen, hogy a lakosság többsége a járás megőrzése mellett foglal állást. Ezt a strana.ua által megszólaltatott lakók és szakértők ugyancsak alátámasztották. Ők úgy tartják, Kijevnek oda kellene figyelnie a helyi lakosság véleményére.

Ami most történik, ellentétes a korábbi nemzetközi megállapodásokkal – mutat rá Olekszandr Priharin professzor, a besszarábiai kultúra és történelem szakértője. Emlékeztet, a Bolgradi járás megőrzését az előző és a jelenlegi elnök is megígérte. A járás felosztásának tervét az életmódjuk megváltoztatására tett kísérletekként fogják fel az ottaniak – véli Priharin.

A strana.ua szerint a helyzet a megyében a helyi hatóságok erőtlensége mellett valójában sokkal inkább Románia befolyása, illetve bizonyos helyi bűnözői csoportok miatt instabil. A portál rámutat, hogy Bakanov idézett nyilatkozata egybeesett egy nagyszabású razziával, amelyet Odessza megye délnyugati járásaiban folytattak a belügyi hatóságok.

De vajon tekinthető-e véletlen egybeesésnek a bolgár parlament nyilatkozata, az SZBU első emberének megjelenése a megyében és a belügyi hatóságok razziája? Nem tudhatjuk bizonyosan, bár viszonyainkat ismerve nem valószínű.

(zzz)